Банкеръ Daily

Ремонт на финансови закони:

Отпадане на данък "Уикенд", по-висок праг за регистрация по ДДС

Народното събрание започва серия промени във финансови закони. Дали обаче ще се стигне до приемането им на две четения в пленарна зала е доста спорно, защото животът на този парламент се очертава да е доста къс, а законодателната програма на новите депутати изглежда претъпкана. 

Последно са внесени три предложения за изменения на Закона за ДДС. Две от тях са на "Изправи се, мутри вън", а едно на "Демократична България". 

Една от предложените поправки на "Изправи се, мутри вън" е за премахване на т.нар. данък "уикенд". Идеята е да отпадне облагането на личното ползване на фирмени автомобили, имоти, компютри, телефони и други активи на фирмата. Данъкът бе въведен през 2016 г. За последната година начислените суми по този данък са близо 16 млн. лв., т.е. толкова се очаква да влязат в хазната. Спрямо година по-рано начислените данъци са с 2 млн. по-малко. През 2018 г. те са се равнявали на 17.45 млн. лева. 

Другото предложение на коалицията около Мая Манолова е повишаване на прага за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв. на 200 000 лв. "Целта е да се подобри режимът за малките фирми, при които влизането и излизането от него е честа практика. Регистрацията по ДДС е свързана със завишени изисквания към счетоводната отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките ии продажбите по ДДС. В резултат - много търговци предпочитат да се "задържат" под установения праг от 50 000 лв. оборот, за да не се регистрират и не отчитат част от приходите си", посочват вносителите. 

"Демократична България" предлагат задължителна регистрация по ДДС да се прави при поне 166 000 лв. оборот. От обединението искат въвеждане на облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. "Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си", обясняват от ДБ в мотивите си. 

Прагът от 166 000 лв. за задължителна регистрация по ДДС не е избран произволно, а е в синхрон с планирани изменения в Директивата на EС по темата и въвеждане на общата система на ДДС, според която от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 000 евро.

В следващия работен ден на депутатите - 5 май - Комисията по бюджет и финанси ще разгледа накуп цели седем законопроекта, става ясно от програмата за заседанието, публикувана на сайта на парламента. Сред са и няколко проекта на БСП. Например социалистите предлагат промени в Закона за местните данъци и такси, който предвижда да отпаднат таксите за детски градини и ясли. В Кодекса за социално осигуряване се предлага преизчисляване на пенсиите. В зaĸoн зa ceмeйнитe пoмoщи и дeцa пък се предлага пoмoщ зa втopo и тpeтo дeтe нe пo-мaлĸo oт 6 500 лeвa за родители, които са се осигурявали през последните две години.

От "Изправи се, мутри вън" предлагат и промяна в Закона за извънредното положение, с която да продължи изплащането на 50 лв. бонус за пенсионерите. Те също имат внесен проектозакон за актуализация на пенсиите.  

Другото предложение, което ще гледа Комисията по бюджет и финанси, е на "Демократична България" - за отпадане на наредбата за касовите апарати - Н-18.

Facebook logo
Бъдете с нас и във