Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Отложена социалност за работещите бедни

Парламентът прие социална мярка за следващата година, която ще заработи от по-следващата. При липса на живи пари в момента това е добра форма на отложена социалност, въпреки че по-мургавите братя по разум викат: Обещаното не е като даденото. Вече 70 години ни захранват с мечтите са светлото утре, което все не идва, но въпреки това този метод продължава да лови декиш.


И така: работещите бедни, които припечелят през следващата година под 4080 лв. единствено от трудови договори, ще имат право да си върнат плоския данък върху получените заплати през пролетта на 2015-а. Сумата, която ще се връща на човек, по наши сметки е 355.37 лв. на година. През 2015 г. след подаване на данъчна декларация те ще получат обратно авансово удържания им данък от 10% върху доходите. Това прие окончателно в понеделник, 9 декември, парламентът на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2014 година.


Облекчението ще важи само

за данъкоплатците, които са получавали единствено доход по трудови правоотношения и не са взели дори и лев от граждански, авторски, комисионни договори или от друга стопанска дейност. Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев обясни, че ще се отчита само размерът на годишния доход, без значение дали в отделни месеци на годината лицето е надхвърлило минимума от една минимална заплата. Тоест право на данъчното облекчение ще имат и хора, останали без работа в хода на годината, които са получавали и по-високи доходи от минималната работна заплата, стига те общо да не надхвърлят годишното ограничение за 12 минимални заплати.


При пресмятането на годишния доход получените допълнителни възнаграждения за трудов стаж и натрупан професионален опит няма да се калкулират, решиха депутатите. Текстът бе включен допълнително след отправени критики от депутати от ГЕРБ, че без подобен текст всеки работник с повече стаж ще бъде лишен от облекчението дори да работи на минималната заплата.


Интересен и все още неуточнен остава въпросът


как точно ще става връщането на внесения десятък

БАНКЕРЪ потърси информация от извора, т. е. от финансовото министерство. Заместник-министърът, отговарящ за приходите Людмила Петкова, обясни в детайли как точно ще става това. При данъчната кампания през 2015-а хората, отговарящи на изискванията да им бъде върнат десятъкът, няма да подават декларация по ЗОДФЛ, а опростена декларация, в която ще има раздел - Искане за възстановяване на платения данък по чл.129 от ДОПК. Попитахме дали сумите ще се връщат след някакъв вид проверка или ревизия на данъчно задълженото лице, което се прави винаги когато държавата връща пари. Петкова отговори, че понеже сумите ще са под 500 лв., такова изискване няма да бъде записано. Идеята ни е всичко да е максимално опростено - с един документ да се свърши цялата работа, каза тя.


Досегашната практика е държавата да връща пари само по банкова сметка. За момента не е изяснено дали това ще бъде валидно и за нововъведението, или пари ще се връщат и на каса. При връщането кеш обаче най-вероятно ще трябва да се мине през обслужващата банка, която пък начислява такси за всяка транзакция. Петкова е уверена, че ще се измисли най-лекият начин хората да стигнат до чаканите от тях пари.


Няма официални данни


колко хора работят на минимална заплата

към момента. По данни на депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов става дума за 480 000 души. Интересен спор се разгоря между него и депутатите от ГЕРБ. При плосък данък с ниска ставка мястото на подобна политика спрямо хората с ниски доходи е в разходната част на бюджета по линия на съответните мерки за социално подпомагане, каза Владислав Горанов. Светлана Ангелова от ГЕРБ пък посочи, че частичното възстановяване на данък е несправедливо и ако има необлагаем минимум, той следва да е за всички. Йордан Цонев от ДПС обаче веднага контрира: Кое е справедливото на това да има необлагаем минимум на моите доходи, аз нямам нужда от това. Не искам да адвокатствам на БСП, но те могат да изпълнят намерението за въвеждане на необлагаем минимум само ако спечелят достатъчна подкрепа на бъдещи парламентарни избори, защото ние сме против. Ние сме привърженици на плоския данък. Крайно левият Румен Гечев заяви, че облекчението е стъпка към въвеждане на прогресивно подоходно облагане, което според него е мечта на БСП. Пазарните аналитици видяха нова порция сива икономика в резултат на облекчителната мярка. Всички заети на трудов договор от 340 до 378 лв. ще поискат да бъдат преназначени на минимална заплата, за да ползват опрощението на данъка. Ако не го направят, те ще бъдат поставени в по-неизгодна ситуация и относителна загуба на доход в сравнение с най-бедните работещи.


Появиха се и логични въпроси

които нямат чисто социален отговор. Като този, ако си работил само два месеца с 1500 лв. заплата и после си получавал 10 месеца по 900 лв. обезщетение за безработица, ще получиш ли данъчно облекчение.


От Института за пазарна икономика обявиха, че предложението не е данъчна мярка, а прикрита разходна такава - под формата на данъчно облекчение държавата всъщност ще субсидира хората на минимална заплата. А ако субсидират групи от обществото, то по-разумно е това да не се случва през данъчната система, а директно и откровено през бюджета посредством целеви социални помощи. Соросоидите съзират и силен стимул за укриване на заплати. Правителството обявява награда от 355 лв. на година за всеки, който е на минимална заплата. А веднъж дадена тази привилегия тя само ще се разширява - опитът ни учи, че подобни привилегии много трудно се отнемат, а постоянният натиск за покачване на минималната заплата ще товари допълнително разходната част на бюджета през следващите години. Защото в България временните работи са най-трайни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във