Банкеръ Daily

Предпоследно:

Отлагат увеличението на пенсиите за след Коледа

Парламентът прекрати днешното си заседание без окончателно решение за увеличението на пенсиите. Предстои извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което политическите сили да опитат да намерят вариант за излизане от задънената улица. 

Като компромисен вариант Любомир Каримански от ИТН предложи от 1 октомври до 25 декември държавата да изплаща 120 лв. добавка към всички пенсии. Едва след това минималната пенсия да бъде увеличена на 370 лв., а всички останали пенсии ще се индексират според новия заложен коефициент за трудов стаж от 1.35. По думите на Каримански компромисът е постигнат след продължилите няколко часа разговори при закрити врати между експерти от бюджетната комисия и Министерството на финансите.

Депутатите забъркаха истинска каша с гласуванията си във вторник по текстове от актуализацията на бюджета на Държавното-обществено осигуряване. При гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета на ДОО парламентът прие три взаимоизключващи се варианта за увеличение на пенсиите. ГЕРБ, БСП и ДПС образуваха изненадващо мнозинство. В резултат бе прокарано предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. Както и предложението на ГЕРБ за 100 лв. бонус към пенсиите. Впоследствие депутатите приеха и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., което бе договорено в края на миналата седмица. 

Финансовият министър Асен Василев на свой ред предупреди, че се правят разходи, срещу които няма съответните приходи и това обстоятелство може да взриви бюджета. "Единственото, което ние искаме от парламента, е ясна инструкция кое от тези три неща да направим", допълни още Асен Василев.

Засега депутатите запазват и приетото вчера увеличение на обезщетението през втората година от майчинството - от 380 на 650 лв. от 1 октомври 2021 година.

В петък се очаква да се гласуват окончателно и промените в Закона за държавния бюджета.

*Статията е обновена в 16.02 часа на 8 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във