Банкеръ Daily

Финансов дневник

Откриха офиса на Световната банка в София

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и управляващият директор и административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг участваха в откриването на център за споделени услуги на Световната банка в София. В центъра ще бъдат ангажирани над 300 IT специалисти и други висококвалифицирани експерти. Чрез този офис ще се предоставя корпоративна и технологична подкрепа за бизнес операциите на петте институции от Групата на Световната банка по целия свят.

"Да избереш София за център за споделени услуги не е много лесна работа. Резултатите, които България показва във всяка една област, са отлични. Благодарим на Кристалина Георгиева, която чрез работата си в Световната банка е показала, че българите заслужават доверие", каза Борисов и увери бизнеса, че правителството ще работи с всички сили за подобряване на икономическата среда, индустриалните зони и се радва на привличането на големи и стабилни инвеститори от Запада. Борисов даде за пример обявения победител на конкурса за концесия на летище "София".

Премиерът каза още, че сега предстои изграждането на един от най-важните коридори - София - Скопие - Тирана. "Мисля, че много отива на Световната банка. Не само финансиране, а и по същия начин да съблюдавате целия процес, защото той е геостратегически, изключително важен, и ще даде мощен тласък на развитието на региона". 

 Шаолин Янг подчерта, че Световната банка е изключително доволна да започне своята дейност в новия си офис за споделени услуги в София. "Щастливи сме да започнем една нова фаза в нашето партньорство. Очакваме, че този център ще предоставя най-високо качество корпоративна IT подкрепа за бизнеса на Световната банка по света. Офисът ще допринася за сътрудничество в реално време и подкрепа за банковите операции в повече от 160 страни по света", каза гостът.

Министър Горанов заяви, че днес е един от добрите примери, защото глобална институция като Световната банка и нейната група намира повод да припознае България като второто място след Чанай, Индия, където да бъде открит подобен център за споделени услуги. 

Тодор Младенов – изпълнителен директор на София Тех парк, допълни, че от днес Световната банка е част от иновационната екосистема на България. „Присъствието на банката е оценка на постигнатото в областта на ИТ-сектора и за таланта на българските специалисти“.

Местоположението на новия център беше избрано след дълга процедура, включваща множество конкуриращи се страни, и основана на широк кръг от критерии като стабилност, качество на IT-инфраструктура и работната сила в сектора. 

По-рано Борисов се срещна с Шаолин Янг в Министерски съвет. Премиерът отбеляза предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка - стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура. Той изрази увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. По думите му това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във