Банкеръ Daily

Финансов дневник

Открехват вратата за избор на управител на БНБ

Финансовите остриета на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов и Любомир Каримански

Във втория ден след сформирането си парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще проведе и своето второ редовно заседание. На 18 август депутатите от комисията се събраха протоколно, за да приемат вътрешния си правилник за работа. Стигна се обаче и до изненадващ обрат - комисията реши да направи крачка назад в процедурата по актуализация на бюджета. 

Както "Банкеръ" писа, първоначалната идея бе директно да се гледа бюджетната актуализация на първо четене. Депутати от комисията обаче възразиха, че в проекта на служебното правителство има пропусната аналитична информация и несъответствия с разпоредби от Закона за публичните финанси. Затова бе решено първо да бъде изслушан финансовия министър Асен Василев, а в следващите дни да се свика ново заседание, за да се проведе първото гласуване.

Речено - сторено. Според предварително обявения дневен ред за заседанието в четвъртък (19 август), Бюджетната комисия ще проведе изслушване на министър Василев. Изненадата в случая е, че заседанието ще е съвместно с още две комисии - социалната и здравната, а изслушани във връзка с актуализацията на бюджета ще бъдат още двама ресорни министри - Стойчо Кацаров и Гълъб Донев.

Изненадите обаче не свършват дотук. Бюджетната комисия планира да разгледа и проект на решение за изготвяне на процедурни правила за избор на управител на Българската народна банка.

Този ход на депутатите от комисията се обуславя от факта, че мандатът на сегашния управител г-н Димитър Радев изтече на 15 юли. Законът позволява той да ръководи централната банка до избора на нов гуверньор.

Още в 45-ия парламент от "Има такъв народ" повдигнаха темата. Тогава Пламен Данаилов от ИТН предложи да започне изготвянето на процедурни правила за избор на управител на БНБ. Сега партията на Слави Трифонов задава дневния ред в Бюджетната комисия чрез председателя й Любомир Каримански и вече официално слага процедурата на масата. 

В предишния случай останалите партии отхвърлиха идеята на ИТН за старт на процеса по избор на управител на БНБ. Основният аргумент срещу нея бе, че подобни процедури в парламент с предизвестен край не се започват, защото се създават рискове, които може да прераснат в кризи. Логично изникващият въпрос е: с какво ситуацията в настоящия парламент е по-различна?

Facebook logo
Бъдете с нас и във