Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отделяме повече за рефинансиране на дългове, отколкото за дома или колата

Българите теглят   по-големи суми за рефинансиране на стари задължения, отколкото за поддръжка на дома или за покупка на автомобил. Това сочат данните от национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка. Средният размер на кредитите за обединяване на стари задължения според проучването е най-голям – близо 13 000 лв., в сравнение със сумите за ремонт на дома или покупка на автомобил – съответно по 12 800 лв., или за обзавеждане – 9 400 лв.

Данните потвърждават тенденцията от последните години, че потребителските кредити за обединяване на стари задължения са все по - предпочитани , тъй като позволяват значително оптимизиране на месечните разходи на домакинствата. Рефинансирането е водеща причина за теглене на кредит за 34% от хората. Голяма част от клиентите ползват едновременно няколко кредитни продукта - потребителски кредит, кредитна карта, овърдрафт, лизинг или стоков кредит. С обединението им те могат да намалят значително ежемесечните си разходи, да спестят време и усилия, като плащат само една вноска, към една институция.
Проучването показва, че клиентите, изтеглили потребителски кредит, имат динамичен и активен стил на живот. Повечето от тях – 51% са на възраст между 40 и 50 години, семейни с деца са и с месечен доход между 900-2000 лв. (44.9%). Te отделят между 400 и 800 лева на месец за свободното си време, позволяват си две пътувания в чужбина за година (10%) и едно в България (11%), ходят на ресторант поне веднъж в месеца (24%). Ползвателите на потребителски заеми посещават нощен клуб поне веднъж на няколко месеца (16%), кино – веднъж на 2-3 седмици (13%) и театър – веднъж седмично (13%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във