Банкеръ Daily

Финансов дневник

От туризма и търговията теглят най-много антикризисни кредити

ББР

Фирмите от секторите туризъм,търговия, производство и транспорт имат най-сериозен интерес към антикризисните програми за кредитиране на бизнеса. Това става ясно от последния отчет на Българската банка за развитие, според който кредити за близо 305 млн. лв. са одобрили търговските банки по двете гаранционни програми в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Над 1300 са потвърдените за гарантиране бизнес кредити на обща стойност близо 164 млн. лв. Средният размер на заемите е 124 965 лева. Сред подкрепените са и фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност. 

Въпреки че по програмата вече могат да отпускат заеми и на големи предприятия, все още сред подкрепените са само микро-, малки или средни фирми. Най-голям е делът на малките фирми – 51%. Втори са микропредприятията с 29% дял, а на последно място са средните предприятия с дял от 20%, уточняват

Банката гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение, по-ниски лихви и възможност за гратисен период до 3 години.

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да са изпитвали затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.

Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ.

ББР съобщи, че 47 841 са гражданите, кандидатствали за безлихвени кредити. 33 178 от тях са одобрени, а заявленията на други 1930 се разглеждат в момента. Общата стойност на одобрените заеми е близо 144 млн. лв., а средният размер на кредитите е 4337 лв.

По тази програма се гарантират заеми до 6900 лв. на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни.

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Партньори по програмата са 12 търговски банки. С тях ББР сключи гаранционни споразумения за близо 168 млн. лева.

Осем от банките партньори продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка. Общинска банка, Интернешънъл Асет Банк, Банка ДСК и ОББ вече са изчерпали лимитите си по програмата и не приемат заявления по нея.

Сроковете за кандидатстване и по двете програми са удължени до юни 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във