Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ОТ ПОТОЧНАТА ЛИНИЯ ДО ВЪРХА НА УОЛСТРИЙТ

Мерил Линч (Merrill Lynch) сложи край на битката за наследник на дългогодишния си управител и главен изпълнителен директор Дейвид Комански, който трябва да се пенсионира през април 2004 година. На 24 юли тя избра за свой президент и главен оперативен директор Стенли О'Нийл, с което го направи най-вероятния кандидат за върховния ръководен пост на водещата щатска инвестиционна банка. Изборът на О'Нийл дойде две седмици след като Джон Мак - бившият президент на Моргън Стенли (Morgan Stanley), спряган на Уолстрийт като най-подходящата кандидатура за мястото на Комански, бе назначен за главен изпълнителен директор на друга мощна инвестиционна банка - Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston). Някои служители от Мерил Линч пък предполагаха, че Комански ще предпочете да го наследи Джефри Пийк - шеф на поделението за управление на активи. Така приключи следеното с оправдан интерес състезание за един от най-престижните центрове на властта на Уолстрийт, започнало през юли 1999 г. след напускането на Хърбърт Алисън.
Анализаторите определят избора като исторически. Действително, ако О'Нийл наследи Комански, той ще е първият ръководител на голяма инвестиционна банка от афро-американски произход.
Четиридесет и деветгодишният Стенли О'Нийл е роден в щат Алабама и е потомък на роби. В първото жилище на семейството му липсвала дори течаща вода. Нещата се оправят, след като баща му се отказва от фермата и постъпва на работа в Дженеръл Мотърс. О'Нийл пък става един от първите чернокожи младежи, завършил държавната гимназия в Атланта.
След дипломирането си младият Стенли постъпва на работа в завода на Дженеръл Мотърс в Доръвил, щат Джорджия, като работник на поточна линия за сглобяване на коли. Същевременно той получава възможност да посещава частния колеж на компанията, който днес се нарича Кетъринг Юнивърсити. Получава диплома за бакалавър и е изпратен в Харвардския университет, откъдето през 1978 г. излиза като магистър по бизнесадминистрация. Когато отидох в прочутия университет, бях малко изплашен от завършилите престижни колежи - спомня си О'Нийл. - С времето обаче открих предимства, които те не притежаваха. Аз бях получил основа, която ме учеше да не приемам нищо без доказателства.
След Харвард О'Нийл се връща в нюйоркския офис на Дженеръл Мотърс, където заема редица ръководни постове.
През 1986 г. той дезертира от висшата си длъжност на помощник главен финансист, контролиращ сливанията, поглъщанията и финансовите операции на автомобилостроителната компания и се прехвърля в Мерил Линч. Първоначално започва работа като директор по инвестиционни банкови операции, а по-късно става ръководител на звеното, осъществяващо сделки на капиталовите пазари. Следва назначението му за помощник на ръководителя на корпоративното и институционално поделение на бенката, а през 1998 г. вече е неин главен финансист. През февруари 2000 г. О'Нийл става шеф на елитната група за работа с частни клиенти - сигурен трамплин към най-висшия ръководен пост.
Само за осемнадесет месеца той успява да намали драстично разходите, което в никакъв случай не го прави популярен сред колегите му. Нещо повече, О'Нийл прави дълбоки промени в начина, по който Мерил Линч движи бизнеса си, като измества ударението от служителите, продаващи финансови услуги, към мениджърите. От десетилетия всеки дребен и едър клиент на инвестиционната банка си има собствен брокер, който се грижи за всичко - от книжата, в които инвестира, до планирането на пенсионните му вноски. Този модел обаче не устройва О'Нийл. Под негово ръководство клиентите се разделят според състоянието им, обема и разнообразието на нуждите им и печалбата, която остава за банката, след приспадането ана разходите за обслужването им. Днес Мерил предоставя на някои от потребителите само достъп до онлайн услугите си. Други пък получават цял специализиран екип.
От години лидерите на Мерил Линч се отъждествяват с американската мечта - те започват от нищо, за да постигнат всичко. Бащата на Дейвид Комански например е бил обикновен пощаджия. Сега пък Стенли О'Нийл се издига от обикновен работник на поточна линия до звезда на Уолстрийт. Мнозина обаче предричат, че истинската битка за бъдещия лидер на най-мощната инвестиционна банка в света тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във