Банкеръ Daily

Финансов дневник

От ИТН подкрепят увеличаване ставка за регистрация по ДДС

От ИТН предложиха няколко бюджетни приоритети на преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема "Финанси".

За тях това са реформа в здравеопазването, подобряване на демографската картина у нас, като тук се предложат реални стимули за млади семейства. Като други приоритети се предлагат образование и наука - добре е да се въведат качествени показатели за оценка на образованието, също така иновации - да се засили ръзката между научната общност и безнеса.

Сред другите идеи на ИТН в областта на финансите са оперативна съвместимост на различните агенции у нас, а не всяка да съществува сама за себе си. Важно е и ускоряване на срока за проверките на данъчните субекти. Експертите на партията предлагат и мониторинг при проверките на обществените поръчки - според тях една електронна платформа е добра форма за проследяемост на случващото се. 

Важна за тях е финансовата децентрализация  у нас - част от данъците да се прехвърлят към общините.

Предлагат увеличаване ставка за регистрация по ДДС. Ако това стане част от фирмите ще започнат да плащат патентен данък, които е местен, и така парите от данъци ще остават директно в общините.  

България трябва да спазва задължителните акцизни ставки, регламетирани в ЕС и да не ги променяме. 

Да се ускори амортизацията на активите смятат експертите на ИТН. 

Според Мика Зайкова приоритет на приоритетите е борбата със сивата икономика. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във