Банкеръ Daily

Финансов дневник

От днес влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати. От днес всички фирми, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати, предаде БНР.

Юридическите лица без регистрация ще трябва да ги въведат до края на месец юни, а търговците, които използват софтуер за продажби - до края на септември. Промените са част от наредбата на Министерството на финансите, която беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 29 март. Те основно произтичат от въведената в Закона за ДДС възможност при извършване на продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се генерира в електронен формат и да се предостави на електронен адрес на получателя, без да се издава хартиен такъв.

Регистрираните по ДДС търговци трябва да издават касова бележки с QR код. Издаваните фискални бонове могат да бъдат сканирани чрез мобилно приложение, което веднага ще покаже дали покупката е отчетена при данъчните. Ако не е отчетена, има възможност за сигнал до НАП.

От днес трябваше и бензиностанциите да издават нов вид касови бележки с разбивка на цената. Това задължение обаче беше отложено за 1 октомври.

От НАП започват проверки за спазването на правилата. Нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във