Банкеръ Daily

Финансов дневник

От 2018 г. гарантираният минимален доход ще стане 75 лева

От 2018 г. програма „Работа“ на социалното министерство ще се прилага в 196 общини, в които безработицата е над средната за България. Финансирането й ще е със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Програма „Работа“ стартира пилотно от 1 септември в 14 общини в Северозападна България. Към момента по нея за наети над 1000 безработни. Приоритетно се осигурява заетост за продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Ресорният зам.-министър Зорница Русинова съобщи, че приоритетите в Бюджет 2018 са образование, социални дейности, здравеопазване. От 1 юли 2018 г. се предвижда увеличаване на пенсиите с 3,8%. Минималната заплата ще се повиши на 510 лв. Ще се увеличи и размерът на месечните семейни помощи за деца като същевременно ще се увеличи и обхвата на семействата, които ще ги получават.

Планира се от 2018 г. гарантираният минимален доход да се повиши с 10 лв. и да стане 75 лв. Това ще повиши размерът на редица социални плащания, както и на обхвата на хората с право да ги получават. Гарантираният минимален доход, от който зависят социалните помощи и правото на социална пенсия, не е променян в последните 8 години. Размерът му е замразен на 65 лева от 2009 г.

Важна инициатива в тази посока е проектът „Родители в заетост“, който дава възможност да бъдат осигурени детегледачи за родители, чиито деца не са приети в детска ясла или градина. За тази цел са предвидени 20 млн., с които ще бъдат подпомогнати над 1500 семейства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във