Банкеръ Daily

Финансов дневник

От 2015-а данъчни декларации ще се подават и по електронен път

През 2015 г. клиентите на НАП ще могат да подават своите данъчни декларации по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК). Това съобщиха от администрацията на приходната агенция. Работата по новата електронна услуга вече е стартирана, но преди приемането й, трябва да бъдат приети законови промени свързани с идентификацията на подателя с ПИК, а не само с електронен подпис.

До момента в цялата страна са  издадени безплатно над 220 хил. безплатни идентификационни кодове, с които клиентите на НАП са извършили над 2.5 млн. онлайн операции. Услугата се използва най-често за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения.

За сега гражданите могат да използват ПИК, за да проверяват, дали работодателите им ги осигуряват и на каква сума, както и пенсионния фонд, в който се  осигуряват. Чрез услугата клиентите могат да дали имат задължения към бюджета, и какви плащания са направени по тях.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във