Банкеръ Daily

Финансов дневник

Освежават ръководствата на "Банка ДСК" и Експресбанк

Българската народна банка одобри предложените промени в ръководствата на "Банка ДСК" и "Експресбанк". На 8 март БНБ е лицензирала Доротея Николова, досегашен изпълнителен директор на "Банка ДСК" за член на управителния съвет и изпълнителен директор на "Експресбанк". Заедно с нея в ръководството на Експресбанк влиза Дамян Медаров, който оглавяваше Управление "Маркетинг и продажби" в "Банка ДСК". 

Седмица по-рано централната банка е одобрила Арно Рене Жюлиен Льоклер за член на УС и изпълнителен директор на "Банка ДСК". Преди това Льоклер бе главен изпълнителен директор на Експресбанк. Членове на ръководството на "Банка ДСК" стават също така Михаил Руменов Комитски и Славейко Славейков, който става трети изпълнителен директор. Преди продажбата на Експресбанк двамата бяха нейни изпълнителни директори.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в средата на януари "Банка ДСК"  приключи успешно придобиването на Експресбанк от френската финансова група "Сосиете Женерал". Процесът на консолидацията на двете банкови ще продължи до края на 2020 година. В това време "Банка ДСК" и Експресбанк ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица. Това предвижда клиентите на всяка от двете институции до приключване на консолидацията да бъдат обслужвани, както досега, а именно - клиентите на "Банка ДСК" в офисите и чрез електронните канали (интернет и мобилно банкиране) на "Банка ДСК", а клиентите на Експресбанк съответно в офисите и чрез електронните канали на "Експресбанк". Част от сделката са и местните дъщерни дружества "Сожелиз България", "Сосиете Женерал Факторинг", "Застрахователно дружество Сожелайф България" и "Регионален фонд за градско развитие".

Още при приключването на сделката мениджмънтът на унгарската "Банка ОТП" - собственик на "Банка ДСК", изказа очаквания покупката да засили повече пазарната й позиция в България. По размер на активите обединената банка ще се доближи до първенеца "УниКредит Булбанк" (към 31 декември 2018 г. общият размер на активите на двете институции е 20.87 млрд. лв.) и ще се утвърди на втората позиция в сегмента на корпоративното банкиране.

Припомняме, че от 22 януари е разрешението на БНБ за издаване на лиценз на Теодора Петкова, която от 1 май тази година поема оперативното управление на "УниКредит Булбанк". Тя ще стане главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на дружеството на мястото на Левон Хампарцумян. Сега тя е член на управителния съвет и главен директор по риска на банката.

В средата на януари БНБ издаде лиценз на Крис Маплан за член на надзорния съвет на "Токуда банк" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във