Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Оспорват спасяването на "Еспирито Санто"

S 250 0060b236 76d9 405b a94f 29dad3b7f591

Една група инвеститори, загубили стотици милиони евро от колапса на португалската "Еспирито Санто" (Banco Espirito Santo - BES), не са съгласни с плана за спасяването на банката. Те са подали колективен съдебен иск, оспорвайки решението на Европейската комисия, с което бе одобрен спасителният пакет за португалския кредитор.

Искът е депозиран в Съда на Европейския съюз в Люксембург и може да изложи на риск плана на Португалия да продаде Novo Banco - новата банка, която събра останките от добрите активи на BES.

Недоволните инвеститори, сред които са хеджфондът на Дан Льоб Third Point и бразилската инвестиционна банка BTG Pactual, вече са завели и друго съдебно дело срещу Централната банка на Португалия заради плана за преструктуриране на кредитора, информира "Файненшъл таймс".

През август 2014 г. португалските регулаторни органи, правителството на страната и Европейската комисия одобриха спасителен пакет от 4.9 млрд. евро за "Еспирито Санто". Неговата основна цел бе да защити данъкоплатците и вложителите в банката, а загубите бяха прехвърлени върху притежателите на подчинен дълг и акционерите й, на чийто гръб бе осъществен т.нар. bail-in (инструмент за рекапитализация чрез вътрешни източници). Добрите активи на "Еспирито Санто" бяха прехвърлени в специално създадена за целта кредитна институция под името Novo Banco. Засега тя работи под контрола на регулаторните органи, но дългосрочната цел е да бъде върната към частния сектор като напълно функционален кредитор. Според анализатори обаче съдебните процеси могат да се окажат пречка пред тези намерения.

Последното дело на инвеститорите оспорва решението на Европейската комисия от 3 август 2014 г., с което Брюксел даде зелена светлина на предложението за предоставяне на държавна помощ за спасяването на BES.

Инвеститорите, включително и GoldenTree Asset Management, Beach Point Capital и EJF Debt Opportunities, се надяват да си възстановят част или цялата сума от 375 млн. евро, инвестирана в емисията облигации на "Еспирито Санто" отпреди една година.

В жалбата си до съда в Люксембург те искат отмяна на одобрената държавна помощ от ЕК с аргумента, че комисията е действала "безпрецедентно бързо" и е "извършила множество явни нарушения на закона" при вземане на решението си. Според инвеститорите основните фактически предположения на Брюксел са погрешни. По-специално те посочват като невярно предположението, че никой не би вложил частен капитал за преструктурирането на BES. Инвеститорите са категорични, че са били готови да вложат повече пари в банката, за да защитят позициите си.

"Това е първият път в историята на финансовата криза, в който мярка за преструктуриране на финансовата институция от ЕС е била нотифицирана и одобренa от комисията в рамките на един ден", се казва още в мотивите по делото. Инвеститорите настояват ЕК да започне официално разследване по спасителния план.

Въпреки това адвокати от Лисабон са убедени, че Централната банка на Португалия ще успее да защити решението си, че е било в интерес на обществото и е единственото възможно.

"Ако беше допуснато "Еспирито Санто" да фалира и да стартира процес по ликвидация, това можеше да има опустошителен ефект върху целия банков сектор", заяви наскоро Хосе Берберан Рамальо, подуправител на централната банка, по време на парламентарно изслушване за колапса на португалския кредитор.

Сагата с "Еспирито Санто" се разрази през лятото на 2014-а, когато португалската банка (някога един от най-големите кредитори в страната) шокира финансовите пазари, обявявайки загуба от 3.58 млрд. евро. Проблемите на BES произтичат от лошото корпоративно управление в компанията майка Espirito Santo International - частна семейна холдингова компания, която е на върха на конгломерата Espirito Santo Group. Тя, заедно с четири дъщерни дружества, подаде заявление за обявяване в несъстоятелност, след като едно от тях не успяла изплати заема си към BES през юли. Отчетите на банката показаха, че тя е кредитирала фирмите от семейната бизнес империя в продължение на много време. И точно тези експозиции към компанията майка натежаха на кредитора и доведоха до неговото спасяване през август.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във