Банкеръ Daily

Финансов дневник

Основният свидетел по делото „КТБ” назова политици, които са ходили в банката

Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев се изправи пред съда. Бисер Лазов разяснява какво точно се е случвало в банката и как, според него, се е стигнало до фалита, съобщи Би Ти Ви.

Разказът му започна от 1994 г., когато се запознал с Цветан Василев. До почивката, дадена от съда, разказът стигна до 2000 г., когато, според Лазов, започнали да се зараждат политико-финансовите отношения между банката и политици. В съдебната зала той спомена няколко имена на политици, които е срещал в банката. Изречението, което е чул тогава от Цветан Василев, било, че "една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците".

„Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира. Така че аз ще си го извървя”, заяви пред журналисти Лазов. До момента той е бил разпитван 40 пъти, но за пръв път се изправя пред съда.

"Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че ако основният свидетел потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала КТБ.

"Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за "политическите трепети" на банкера", каза още Гешев. Той беше категоричен, че от показанията на свидетеля ще се чуят още имена на публични личности, освен споменатите до момента (на Иван Костов и дъщеря му Мина).

Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е сред хората, отпускали кредити в КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във