Банкеръ Daily

Финансов дневник

Осман Октай: ДПС показва страх и фалшива инициатива за КТБ

"ДПС за пръв път се оказа в тежка изолация и конфликт с всички останали политически формации в парламента и тази изолация ги изнервя много сериозно". Това заяви пред БНР Осман Октай, бивш заместник-председател на Движението за права и свободи (ДПС). Според него причина за изостряне на тона в ДПС е провала на кабинета Орешарски и сриването на БСП.

Октай определи като най-лошото в случая това, че ДПС не си е взело поуки, каквито намерения е заявило още на предишната Национална конференция при избирането на Лютви Местан за председател.

"Видно е от изявлението от трибуната на парламента вчера на Лютви Местан, пълно с размахване на пръст, че те са, видите ли, единствената проевропейска, единствената демократична партия в България. Говорене по този начин не работи в тяхна полза", допълни бившият председател на ДСП.

Той определени подготвяния законопроект за КТБ от Делян Пеевски и Йордан Цонев като "поведение на гузен негонен бяга". Според Октай по този начин ДПС се опитва да поеме фалшива инициатива, за да покаже че няма нищо общо с Корпоративна търговска банка.

"А това не е така", заяви още Октай.

"Делян Пеевски стои на първия ред, без да е част от ръководството на ДПС, и демонстрира силното си влияние върху парламентарната група. Той е точно между народните представители от ДПС и тези от БСП", изтъкна Октай.

"Всичко това показва техния страх, че наистина фирми посредници са прехвърляли междуфирмени заеми на т.нар. обръчи. И аз знам имена и факти от подобни фирми, които са прехвърляли средства към други фирми около лидерите на ДПС", категоричен е бившият председател на партията, но отказа да назове конкретни имена на фирми.

"Очаквам разследващите, ако действително имат сериозни намерения, да публикуват първо тези фирми, за които се говори, че са източили милиарди необезпечени кредити от КТБ и след това да се разгледат тези фирми на кои фирми и на кои физически лица са предоставяли парични заеми. Всичко това ще доведе до много мръсни, скандални финансови потоци, към партийни централи, към ангажиране с държавните власти, със службите за сигурност, с прокуратура, със съдебната власт", допълни Октай.


"ДПС много добре знаят, че са в общия кюп на тази мръсотия и разчитат на това всички да се скрият и заедно с тях да се скрият и тези потоци към тях".


Според Октай няма да станат известни всички намесени в скандала политически лица, както не са станали известни и при кризата от 1996-97 г.

Делян Пеевски изпълнява ключова роля в изборните резултати на ДПС и във финансовите потоци, които се организират около обръчите на Доган. При условие, че ДПС е в такава изолация, тепърва ще се вдигне цената на Делян Пеевски, за разлика от онова време, когато говорех и мислех, че те наистина ще намерят сили да се дистанцират от него.

Не е в стила на Бойко Борисов да работи и да разчита, че ще получава подкрепа от различни посоки ден за ден. В момента той разчита на отказ на Реформаторите да сключат коалиционно споразумение, за да хвърли бялата кърпа с оправданието, че е направил всичко възможно и да се търси вариант за предсрочни избори, коментира Октай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във