Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ощетени вложители в КТБ искат наказателна процедура срещу България

Ощетени вложители в КТБ, чиито влогове не са гарантирани, поискаха откриване на наказателна процедура срещу България.

На пресконференция след двучасово събрание ръководителят на Асоциацията на пострадалите от КТБ Божидар Томалевски очерта действията, които организацията смята да предприеме, за да търси правата на своите членове. „От някои действия на политиците чувстваме, че трябва да търсим правосъдие в други географски ширини", обяви той, но изтъкна че вложителите ще направят още един опит да намерят справедливост в рамките на страната.

Още вложителите ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров, че правата им са нарушени. Те ще организират и информационна кампания, с която да запознаят всички европейски институции за казуса КТБ.

Според Томалевски са нарушени редица европейски директиви и основни човешки права като правото на собственост. Затова ще бъдат заведени дела за дискриминация както спрямо вложителите, така и спрямо служителите в банката.

Във вторник пред КТБ ощетените служители ще протестират на кафе.

Бившият евродепутат и лидер на НДСВ Антония Първанова пък определи случилото се с банката като грабеж, който е бил възможен единствено с участието на държавни институции. Тя обеща да сезира Цацаров за бездействията на БНБ, тъй като квесторите са били длъжни да приложат поредица оздравителни мерки, а досега нито една не е била приложена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във