Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Още лоши заеми в Китай

За първи път от осем години насам лошите заеми на китайските банки се увеличават в трето поредно тримесечие. И така подчертават напрежението между качеството на активите и ръста на печалбите на фона на отслабващата икономика, съобщава Bloomberg. Необслужваните заеми през второто тримесечие са нараснали с 18.2 млрд. юана (2.86 млрд. долара), или 4.2 процента. За сравнение - в края на 2011 г. те бяха едва 28.7 млрд. юана, или 4.5 млрд. долара Лошите заеми са се увеличили при всички видове банкови институции, включително и големите държавни, регионалните, както и чуждестранните.


Китайските кредитори се борят с нарастващите просрочия, по-ниското търсене на заеми и по-ниската рентабилност, след като икономическият растеж се забавя за шесто тримесечие, а централната банка на страната понижи лихвите на два пъти през тази година.Растежът на общата печалба на 3800 местни банки се е понижил до 23% за тримесечието спрямо 24% през предходното. Необслужваните заеми, с просрочие над 90 дни, съставляват 0.9% от общата сума, отпусната от банките към 30 юни, и сабез промяна спрямо март.


Нетният лихвен марж на китайските банки се е свил до 2.7% през второто тримесечие от 2.9% през първото. Капиталовата им адекватност обаче се е повишила до 12.9% в края на юни от 12.7% през март.


Новите заеми в местна валута на стойност 540.1 млрд. юана през юли не оправдаха очакванията на анализаторите, спадайки с 41% спрямо юни. Ръстът на индустриалното производство от 9.2% беше най-слабият от три години, а производствените цени се понижиха с 2.9%, сочейки за допълнително напрежение върху печалбите на компаниите и способността им да изплащат дълговете си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във