Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Още главоболия за ЕЦБ

Кредитирането на домакинствата и фирмите в еврозоната спада отново през януари, а растежът на паричното предлагане остава слаб, като това добавя още натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме действия за да съживи икономиката.

ЕЦБ намали лихвените проценти до рекордно ниски нива, изпомпа допълнително ликвидност в банковата система и обяви нова програма за покупка на държавни облигации, но до този момент мерките не са успели да отпушат кредитирането на реалната икономика. Инфлацията във валутния блок също остава едва 0.8% - много под целта на ЕЦБ от малко под 2 процента.

Заемите към частния сектор спадат с 2.2% през януари, спрямо същия период на миналата година, показват публикуваните днес данни на ЕЦБ. Паричното предлагане в еврозоната M3 - по-общата мярка на парите в икономиката - нараства с годишен темп от 1.2%, лек ръст от отчетените 1.0% през декември.

"ЕЦБ все още трябва да мисли по-нестандартно за да стимулира растежа на еврозоната", коментира Дейвид Браун от New View Economics. Според анализатора все още съществуват опасения валутния блок отново да изпадне в рецесия.

Очаква се през следващата седмица на срещата на управителния съвет на ЕЦБ да стане известна новата прогноза на банката и възможните бъдещи варианти за действие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във