Банкеръ Daily

Финансов дневник

Още един банкер ще търси закрила по закона "Магнитски"

Журналистката Соня Колтуклиева направи сензационно разкритие преди минути в ефира на BiT. Колтуклиева твърди, че след казуса с Цветан Василев, втори български ексбанкер ще търси закрила по закона "Магнитски". Става дума за Ангел Първанов - собственик на "Капитал банк", според когото историята с КТБ е "копи-пейст" на неговата. 

Колтуклиева разясни, че ако при КТБ става дума за скандален сблъсък между двама бивши приятели – Цветан Василев и Делян Пеевски, то в случая на Първанов е сблъсък с тогавашния му авер Красимир Стойчев.

Самият Първанов твърди в интервю за "България нюз", че преди години бившият премиер Иван Костов е продал банката за 1 лев. Ексбанкерът разкрива и защо.

"Много си приличат двата случая – на моята „Капитал банк” и КТБ. При мен бе противоречието ми с Красимир Стойчев, а сега – Цветан Василев-Пеевски. При мен Костов, който е близък на Стойчев, искаше да спаси приятеля си да не връща парите на банката. Стойчев така и не ги върна тези пари, които тогава бяха около 28 милиона марки. А още преди да приключи делото, се опитаха да продадат банката на Митко Събев, на Любо Пъпката (Павлов), все по натиск на Емилия Миланова. В крайна сметка я дадоха на ТИМ за 1 лев, но питайте ги и тях дали взеха нещо от Красимир Стойчев. Затова сега се учудвам на наглостта на Иван Костов и на Миланова, които дават съвети за КТБ. Имат ли съвест и с какъв морал може да говорят и критикуват надзорния съвет на БНБ за неща, които те самите правиха", обяснява Ангел Първанов.

Колтуклиева на свой ред припомни, че след случая с "Капитал банк" той осъжда България в Страсбург за 48 милиона лева обезщетение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във