Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Още две банки алармираха за фишинг

S 250 face12b2 57ff 4964 a8f5 431ed9b740c7

Мощната фишинг атака от името на български банки принуди още двe от тях  да отправят предупреждения към  клиентите си.

Поради зачестилите сигнали за получаване на съобщения по електронна поща от името на "Алианц Банк България", изискващи въвеждане на пароли, данни за карти и  или лични данни, ръководството й   обърна  внимание, че тя не изпраща  подобен тип нотификации и искания за информация.

"Моля да имате предвид, че пароли, ПИН кодове, CVC кодове (трицифрения код на гърба на Вашата карта, който ползвате при плащане в интернет) и всички други данни, които служат за потвърждаване на платежно нареждане или картово плащане, следва да бъдат известни само на клиента. Те се въвеждат само на предвидените за целта места - официалната платформа за интернет банкиране на банката или на съответната интернет страница в момента на плащане на покупки/услуги, при пазаруване в интернет", написаха на сайта си банкерите преди дни.

"Алианц Банк България" разполага с нужните лични данни и с платежните инструменти на своите клиенти и няма необходимост да ги изисква отново или да ги събира чрез  електронна поща. Активирането или деактивирането на услуга в "Алианц Банк" може да бъде направено  само в офис на банката, а за определени услуги - и в платформата за интернет банкиране.

"Нашият съвет е да игнорирате подобни съобщения по електронната си поща и да проверявате автентичността им чрез служител на банката в обслужващия Ви банков офис", посъветваха хората от трезора.

 "Банка ДСК" също уведоми клиентите си  за нови  опити  за измама. Ползватели на услугите й са получили по имейл съобщение от името на "Банка ДСК", съдържащо линк със зловредно съдържание.

"В случай че сте получили такова съобщение, молим да го изтриете съобщението ", предупредиха от трезора.

Молим да бъдете предпазливи и  да не предоставяте никакви чувствителни лични данни - като потребителско име или парола за ДСК Директ, имена върху карта, номер на карта, дата на валидност, CVC код.

От банката благодарят на потребителите, които са проявили съобразителност и своевременно са  информирали кредитната институция, за да предупреди  своите клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във