Банкеръ Daily

Финансов дневник

Още COVID кредити за закъсалия дребен бизнес

Министерството на икономиката и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) са се договорили да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на COVID-19, като използват приходи от инициативата JEREMIE.

Очаква се новият гаранционен инструмент да генерира до 800 милиона евро ново финансиране под формата кредити за малки и средни предприятия и малки компании със средна капитализация в България, което да им позволи да отговорят на своите финансови нужди и да продължат да работят, съобщиха от ЕИФ в петък (22 януари).

Финансирането ще бъде предоставено от шест търговски банки - ПроКредит Банк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк и Банка ДСК.

Новият гаранционен инструмент подкрепя заеми за оборотен капитал за силно засегнати малки предприятия в България, които са изправени пред смущения в производството или продажбите си и следователно са засегнати от свиване на ликвидността поради пандемията.

От Европейския инвестиционен фонд поясняват, че местните компании ще могат да смекчат тези ликвидни шокове, като получат достъп до финансиране с оборотни средства при намалени изисквания за обезпечение и лихви. 

До момента инициативата JEREMIE е финансирала около 10 000 фирми в България със заеми и инвестиции в акции на обща стойност около 900 милиона евро. 

"Постъпленията, генерирани от тези инвестиции под формата на изплащане на главница и лихви, които се връщат обратно към управителя на фонда, в момента се реинвестират в нови инструменти", подчертават от ЕИФ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във