Банкеръ Daily

Финансов дневник

Още 96 млн. лв. за бизнес кредити без обезпечение

Фондът на фондовете отпуска допълнително над 96 млн. лв. по програмата за бизнес кредити без обезпечение.

"Поради големия интерес на предприятията и бързото договаряне на ресурса, както и при отчитане продължаващата необходимост от подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес, Фонд на фондовете (ФнФ) предлага на всички банки в България възможност за кандидатстване за нов ресурс по Програма „Възстановяване”. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.,  с финансиране като част от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19.... Общият размер на допълнителния ресурс, който Фонд на фондовете ще представи по Гаранционния инструмент възлиза на: 96 170 000 лева", съобщиха от фонда.

Целта на програмата е улесняване достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността. Предприятията ще имат възможност да получат свежи пари основно за задоволяване на текущите си нужди от ликвидност, но също и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване.

ФнФ ще поеме до 50% от кредитния риск на банките - партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за малки и средни предприятия, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

Достъп до бизнес кредити могат да получат български малки и средни предприятия с минимум 3-годишна история. От фонда акцентират, че няма изискване за материални обезпечения с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците на фирмите-кандидатите. Уверението е, че получаването на одобрение и възможността за усвояване на средствата са в съкратени срокове;

Другите параметри на схемата са: възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период; разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца; минимизиране на административната тежест за клиента.

Фирмите имат възможност за получаване на финансиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020-та, според това за коя от годините оборотът е бил по-голям.

Facebook logo
Бъдете с нас и във