Банкеръ Daily

Финансов дневник

Орязват парите за бедните страни в ЕС след Брексит

Европейската комисия представи пет сценария за реформа на бюджета на Европейския съюз след напускането на Великобритания, съобши БНР. Освен ако приходите значително не се повишат, институцията прогнозира орязване на евро парите за земеделие и социалноикономическо сближаване между бедни и богати региони след 2020 година. Брюксел не е взел окончателно решение, но даде тема за размисъл на правителствата преди да представи проектобюджета догодина.

В четири от петте сценария за бъдещото разпределение на общите пари в Съюза се очаква намаляване на финансирането за кохезионна политика, от която основно се ползват страни с бедни региони като България. В момента делът на тези фондове е 34 процента от всички пари в 7-годишната бюджетна рамка.

Еврокомисията призна, че се отваря дупка в хазната с напускането на Великобритания. Комисар Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета, заяви: "Между 10 до 12 милиарда евро ще бъде недостигът на година".

Ако страните от ЕС не се договорят за повишаване на вноските или за допълнителни собствени данъчни приходи на европейско ниво, има риск съюзът да не може да финансира приоритетни въпроси като сигурността и антитероризма, охраната на границите и миграцията, общата отбрана и въоръжаване.

Ще се наложи ограничаване на харченето - безвъзмездните еврофондове ще останат само за проектите, които не генерират приходи. За останалите ще се използват финансови инструменти като нисколихвени кредитни и привличане на частни инвеститори. Може да се вдигне и процентът на съфинансиране на проекти от държавния бюджет.

"Нито един евроцент да не се инвестира, ако не води до допълнителни ползи", продължи Йотингер.

Предлагат се и допълнителни условия за получаването на грантовете – като например социалноикономически реформи, прием на мигранти и спазване върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във