Банкеръ Daily

Финансов дневник

Орешарски: Валутният борд ни предпазва от самите нас

За съжаление, България се провали в опита си да води рационална монетарна политика и допусна Централната си банка да фалира. Валутният борд предпазва нас от самите нас, от нашите грешни помисли да крадем от емисията на пари, каквато практика се разви през 90-те години на миналия век. Това написа във "Фейсбук" бившият министър-председател Пламен Орешарски по повод 20 години от въвеждането на валутния борд в България.

"Моето отношение към валутния борд винаги е било като към необходимото зло. Фиксираният курс не насърчава експорта, но създава стабилитет на макроикономическите променливи и прави възможно инвестиционното проектиране.", допълва той.

В публикацията си Орешарски коментира и КТБ. Експремиерът е категоричен, че правителството му активно е участвало в разработения от БНБ оздравителен план за банката. "Имахме готовност да окажем финансова подкрепа за отварянето на здравата част от банката, но не получихме парламентарна подкрепа", посочва Орешарски и добавя, че банката е фалирала далеч след края на неговия мандат.

"Затова и този въпрос е по-актуален към двете правителства след моето – служебното и следващото редовно", на мнение е бившият премиер.

"Получихме разрешение за държавна помощ в неделя вечерта, след като се обърнахме към ЕК предишния, също почивен ден. Как, мислите, става това – с бездействие ли...? Само за часове бе мобилизиран и нужният финансов ресурс. Това винаги изисква решителност и премерени действия. Затова не приемам за сериозни каквито и да са последващи критики за тогавашните действия на БНБ и МФ. Иначе в стенограмата най-важният въпрос за политиците не бе какво да се прави с банката, а кога ще се сменя кабинетът...!", казва в заключение Пламен Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във