Банкеръ Daily

Финансов дневник

Орешарски и Близнашки не си мръднаха пръста за КТБ, заяви Софиянски


Става дума не само за една банка, а за институциите, свързани с нея. Ние не спасяваме една банка, нито пък Цветан Василев или някой друг. Но една нормална отговорност трябва да носят и Орешарски, и Близнашки, защото не си мръднаха пръста в една такава тежка ситуация.“ Това мнение изрази бившият кмет на София Стефан Софиянски пред бТВ.


„Има политическа договореност КТБ да бъде спряна", категоричен е той. Според Софиянски бившият премиер Пламен Орешарски е бил спрян да предприеме стъпки по отношение на КТБ, тъй като "той знае как се правят нещата".

"Смятам, че е бил спиран така, както през целия му мандат. Ако беше достатъчно независим, той имаше шанс да бъде добър премиер. Кои го спряха ли? Ами комунистите“, коментира още Софиянски.

Според бившия кмет на столицата пътят за спасяването на банката минава през нейното одържавяване. "Но от тук идва позицията – защо да се спасява една частна банка. Има си институции, включително и съдебна, които трябва да поемат своята отговорност. Но защо ние трябва да изгубим една функционираща банка? Ако ние гледаме на нея като на държавна банка, ще впрегнем и държавните институции. В процеса на изваждането на банката от кризата тя ще бъде и в известна степен одържавена“, смята Софиянски.

"Нека гледаме на банката като на един процес в развитие. Активите могат да станат доходоносни и тогава тя ще бъде възстановена“, заяви политикът.

„В интерес на страната ни е тази банка да продължи да действа с висока степен на държавно участие. Банката има потенциал“, категоричен бе Стефан Софиянски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във