Банкеръ Daily

Финансов дневник

Оптимизъм полъхна от Германия и Франция

Частният сектор на Германия се възстановява бавно, но сигурно от причинения от COVID-19 срив, което е видно от най-слабия за последните четири месеца спад на активността. Подобрение има и при производството и при услугите, въпреки че те все още не са се върнали към растеж. Това са заключенията от публикувания на 23 юни индекс на IHS Markit, отчитащ бизнесредата в условията на поетапното възстановяване на дейността в различни стопански сфери, който е 45.8 пункта - доста над майските 32.3 точки. Икономистите обаче предупреждават, че възстановяването вероятно ще е продължително и бавно, защото пораженията от заразата и несигурността продължават да натискат надолу търсенето и да увеличават безработицата. Инвеститорите пък се надяват германската икономика да се върне към растеж през второто полугодие.

Същевременно, Съветът от икономически консултанти на германското правителство публикува на 23 юни прогнозата си, че БВП на Германия ще се свие с 6.5% през тази година заради пандемията от коронавируса. И добави, че спадът ще е продължителен при скок на броя на новите инфектирани. Коригиран съобразно календарните работни дни, германкият икономически спад ще е 6.9% през 2020-а с бавно възстановяване през второто полугодие. През 2021-а БВП на страната се очаква да нарасне с 4.9% и ще се върне на предпандемичното си равнище не по-рано от 2022-а. 

Франция обаче определено има повод да "гръмне шампанско" - съживяването на френското стопанство след постепенната отмяна на карантината срещу COVID-19 е по-силно от очакванията, поне ако се съди от активността в частния сектор, показала растеж за първи път за последните четири месеца. Публикуваният на 23 юни индекс на IHS Markit е скочил до 51.3 пункта през юни срещу 32.1 през май - доста над прогнозираните 46.8 пункта. Индивидуалните подиндекси, които отчитат активността в секторите на производството и на услугите, също са се изкачили над ключовите 50 пункта - нивото, което отделя растежа от спада. Комбинираният индекс обаче показва и задълбочаване на провокираните от пандемията проблеми - търсенето остава потиснато през юни, като новите заявки продължават да намаляват, каквато е тенденцията и при новия експортен бизнес, а броят на съкратените от работа се увеличава. 

Като се има предвид природата на икономическа изолация и влиянието й върху националните стопанства, данните дават частична представа за случващото се с бизнеса и с домакинствата. Все пак, тези числа потвърждават последните анализи на френската статистическа служба INSEE, че икономиката се връща по-бързо към нормалните равнища на активност. Което не означава, че е елиминирана огромната неизвестност около по-дългосрочните усложнения от вируса. Социалната дистанция, тревогите на потребителите и другите сътресения означават, че  пълното възстановяване ще отнеме време. Очакваното увеличение на безработните ще държи под контрол индивидуалното потребление дори при повишение на доверието в икономическата перспектива.    

Председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало - сподели, че възстановяването може да прилича на птиче крило с остър първоначален подем, последван от по-мек тренд. 

Индексът на икономическа активност на цялата еврозона през юни също се е повишил и е достигнал 47.5 пункта срещу 31.9 през май. Икономистите на Markit очакват БВП на блока на еврото да се свие с повече от 8% през тази година, а скоростта на подема след първоначалния възходящ тласък да намалее. Както и че на общността ще са нужни три години, за да си върне предпандемичните нива на БВП. 

Еврото дръпна нагоре след огласяването на данните и достигна 1.1292 щ. долара в 10.20 ч. българско време. Поскъпнаха и акциите на европейските компании.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във