Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Оптимизъм обзе бизнес елита

Изпълнителните директори са по-оптимистични от всякога по отношение на глобалния икономически растеж. Този  е изводът, който  се очертава в последното проучване на водещата консултантска компания "PwC" сред бизнес лидерите в света. Повече от половината от участниците вярват, че икономическият растеж ще продължи с още по-бързи темпове през следващите 12 месеца, докато миналата година едва 29% са имали подобни очаквания. 

Въпреки че оптимизмът не е сред типичните за българина черти, се оказва, че този факт не се отнася за бизнес лидерите ни. И при предишните няколко проучвания изпълнителните директори у нас заявяват далеч по-добри очаквания, отколкото  колегите им по света. Всъщност тазгодишните резултати нареждат България на трето място по оптимизъм след Бразилия и Канада. 

"При липсата на събитие "черен лебед" на хоризонта не изглежда да се задават отрицателни настроения, които биха могли да нарушат благоприятните  икономически тенденции, оказващи влияние върху България през последните години", отбеляза Джон Нюнан, съдружник в дружеството.   

Оказва се, че цели 71% от българските предприемачи очакват глобален икономически ръст през следващата година (при около 50% по света), а още по-голям дял от тях (91%) са уверени във възможностите за растеж на бизнеса си през следващите три години. 

Интересното е, че изпълнителните директори в останалата част на Централна и Източна Европа изглеждат най-несигурни относно това, което ще им се случи в бъдеще.

Основните рискове, според мениджърите, са геополитически - напрежението между Европа и Русия, както и влиянието на Брексит.  Кибер заплахите са втори, като в сравнение с миналата година страхът от тях се е засилил значително. Бизнесът се тревожи и от липсата на наличие на ключови умения у кадрите, както и от промените на демографските характеристики на работната ръка. 

"По-широките обществени заплахи застават най-отпред в списъка с притеснения на глобалните и местните бизнес лидери, включително и геополитическата несигурност, популизма и тероризма", обясни Орлин Хаджийски, съдружник в "PwC".   

От българска страна в проучването са участвали 113 изпълнителни директори. Половината оперират в сектор "Потребителски и индустриални стоки и услуги".

По повод 25-годишнината си в страната "PwC България" заедно с водещи компании партньори подкрепи 25 студенти. Компанията отправи предизвикателство към младите хора и у нас, и в чужбина да подготвят есе на тема "Моите 25 причини да избера България", като най добрите от тях получиха не просто стипендия, но и стаж в престижна компания и менторство от успял мениджър.

Победителите бяха поздравени лично от президента Румен Радев.

"Искам да приветствам всички млади хора, които се включиха в тази благородна надпревара - не просто да напишете някакво есе, а да преосмислите вашите вътрешни мотиви и вашите 25 причини, защо наистина искате да останете в България и да дадете пример на всички ваши връстници", заяви президентът.

"Ходете навсякъде, но бъдете тук, работете с желание, вяра и любов за България. Това е най-голямото удовлетворение", добави Румен Радев. 

Божидар Нейчев, управляващ сътрудник на "PwC България", уточни, че в конкурса са участвали общо 1256 есета, като всички те са били впечатляващи, и в момента компанията мисли как да стимулира и тези, които не са се класирали сред победителите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във