Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Опростихме дълга и на Афганистан

Румен Порожанов

България опрости близо 84% от дълга на Афганистан, натрупан през 70-те и 80-те години на ХХ век и разсрочи останалото за десет години. Това стана в сряда, 22 октомври, на редовно заседание на правителството, на което беше утвърдено подписаното на 17 септември  междуправителствено споразумение за уреждане на дълга в общ размер 50.6 млн. долара.

Причината България да се откаже от по-голямата част от вземането си е, че през 2010 г. Афганистан получи статут на "силно задлъжняла и бедна страна". Същата по размер редукция са й предоставили и кредиторите от Парижкия клуб.

Опростената сума ще бъде трансформирана в официална помощ за развитие, която ще се ползва за селското стопанство, инфраструктурата, здравеопазването и образованието на Афганистан. Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на България като член на ЕС. Останалите 8.2 млн. долара ще бъдат изплатени на 20 полугодишни вноски за 10-годишен период.

Това не е първото опрощаване на дългове на т.нар. пропаднали държави от страна на България.

През 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски оправда изпращането на военни контингенти в рамките на т.нар. Коалиция на желаещите, оглавявана от САЩ, и с възможността страната ни да си върне иракския дълг. България беше притискана неколкократно да опрости напълно иракските милиарди. Обсъждаше се и страната да се откаже от пари в брой, а да участва в проекти по възстановяването на инфраструктурата в Ирак, но това така и не се осъществи.
България в крайна сметка се отказва от 3.51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. "Ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", похвали се тогавашният финансов министър Пламен Орешарски.

Българското правителство се отказа и от 56 млн. долара дълг на Либия срещу условието парите да бъдат внесени в международния фонд "Бенгази" за подпомагане на заразените със СПИН деца. Това стана, след като българските медици, които прекараха осем години в либийски затвори, се завърнаха в София.

По време на управлението на ГЕРБ България опрости 54 млн. долара и от дълга на Сирия. Арабската държава преведе само 24% от задълженията си към нас. Договорена е сума от 17 млн. долара от общо 75 млн. долара, които Сирия дължи на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във