Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Опрощават 2 млрд. лева кредити? Айде бе!

Високите августовски температури явно се отразяват изключително зле на менталните дейности на някои журналисти. Разбираме, че липсата на новини може да подтикне всеки репортер към крайни решения, но да предлагаш на зрителите си откровени измислици - това вече се разминава с всякакви стандарти на журналистиката. А през изминалата година покрай засиления интерес към финансите и закъсалите кредитополучатели такива случаи зачестиха. При това вече не става дума за случайни грешки, а за откровено неразбиране на информацията, която огласява официалните институции. Най-пресният случай е с данните на БНБ за резултатите на банките за шестте месеца на годината. В тази информация наистина се казва, че 2 млрд. лв. банкови кредити са отнесени (точната дума е класифицирани) като загуба. А Би Ти Ви веднага обяви, че кредитите били отписани, което според тях означавало опростени. Не е ясно дали някой е казал това т.нар. наречените телевизионни новинари или базирайки се на дълбоките си познания за банковата система, те сами са решили, че става дума за опрощаване. Важното е, че за нищо такова не става дума.


Можем да приключим темата с констатацията, че няма нищо по-страшно от полуграмотните хора. Но заради все по-зачестяващите псевдофинансови новини в медиите е редно да се каже защо в случаи като този изписаната загуба не е равносилна на опрощаване.


Според наредбите на БНБ всички видове предоставени от банките заеми се подреждат в няколко групи, в зависимост от това колко редовно биват обслужвани. Тези групи са назовани Редовни, Под наблюдение, Необслужвани и Загуба. Заемите, попадащи в групата Редовни, няма какво да ги коментираме. В параграфа Под наблюдение влизат онези кредити, по които няма просрочия, но финансовото състояние на кредитополучателите се е влошило или заемите са преструктурирани .


В групата Необслужвани попадат всички задължения към банките, по които плащанията са забавени повече от 90 дни. А като Загуба се класифицират (а не се отписват!) кредитите, по които погашенията са просрочени над 180 дни. Това не означава, че банките са опростили на длъжниците въпросните кредити. Те могат да не бъдат обслужвани и 360 дни, но кредитните институции ползват всички законови средства, за да си съберат вземането, докато длъжникът има възможност да плаща. Банката спира събирането на парите, които й дължи съответната фирма или гражданин в няколко случая. Първият е, когато дългът е изплатен. Друга възможност, която се отнася най-вече за фирмите, е кредиторите им да подпишат споразумение за оздравяване на длъжника. Тогава чисто хипотетично всички отпуснали заем, в това число и банките, могат да се съгласят да редуцират или, казано по-популярно, да опростят част от вземанията си с идеята фирмата да продължи да работи. Обикновено такива оздравителни споразумения са част от процедурата по обявяване на несъстоятелност на една компания. Но у нас те са рядко срещана практиката, защото по правило едно дружество влиза в процедурите по несъстоятелност, когато е оглозгано до кости и от финансова, и от имотна гледна точка.


Процедурите по събиране на вземанията могат да спрат и когато една компания вече е в несъстоятелност, синдикът й е осребрил цялото имущество, разпределил го е между кредиторите и няма какво повече да се продава. Тогава фирмата се обявява в ликвидация и се заличава от правния мир, а банката и останалите кредитори забравят за остатъка от вземанията си. Те обаче и в този случай не ги опрощават - просто са изчерпали всички правни възможности да ги съберат.


Когато става дума за дългове на граждани, последните две възможности просто не съществуват, защото те трябва да получават някакви доходи, за да живеят. И докато ги получават, кредиторите им могат да налагат запор върху тях, за да удовлетворят вземанията си. Дори и след смъртта на един човек дългът му не се опрощава. Той се прехвърля на наследниците му заедно с имуществото, което те получават от умрелия. Така е по закон. И единственият начин наследниците да се отърват от такъв дълг - пак според, закона е да се откажат от наследството. Ето заради всичко това информацията на Би Ти Ви, че банките опрощават 2 млрд. лв. кредити, е заблуда! И когато някой се е награбил да осведомява обществото, е добре да пита повече или да чете повече. В деликатна област като парите и една дребна грешка често предизвиква огромна паника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във