Банкеръ Daily

Финансов дневник

Опитен французин ще ръководи мисията на МВФ в България

Жан-Франсоа Дофен

Жан-Франсоа Дофен е назначен за ръководител на мисията на европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) за България от 1 февруари 2021 година.

Предшественикът му Джейу Лий е назначен за началник на звеното за бързо развиващи се икономики на Европейския департамент на МВФ.

Дофен в момента е ръководител и на мисията за Унгария. В МВФ той е работил по страни от Северна и Субсахарска Африка, Централна Америка и Източна Европа и е допринесъл за развитието на политиката на МВФ в департамента за стратегия, политика и оценка.

Предишното му назначение е като ръководител на подразделението за Магреб в департамента на МВФ за Близкия изток и Централна Азия и като ръководител на мисията за Алжир. Преди присъединяването си към МВФ е работил в частния финансов сектор и Банк дьо Франс (Banque de France), преподавал е икономика и статистика във Франция и Руанда.

В последния си годишен доклад за България МВФ обяви, че българската икономика се е свила с 4.6% през 2020 г. миналата година, като през 2021 г. се очаква възстановяване с 3.6 на сто.

От МВФ очакват подобрение на състоянието на икономиката през 2021 г., дължащо се основно на потреблението и фискалните стимули на правителството.

Фондът препоръча гъвкави политики, с които да се омекоти шока от пандемията, водещ до растеж на бюджетния дефицит. Експертите от МВФ предупреждават, че централната банка трябва внимателно да следи ситуацията с необслужваните кредити, които могат да се увеличат в банковите портфейли.

От МВФ отново призоваха страната ни да продължи борбата с корупцията и да подобри значително бизнес средата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във