Банкеръ Daily

Финансов дневник

Опции и предизвикателства пред извънредния европейски енергиен план

В условията на задълбочаваща се енергийна криза и на тропащата на вратата зима Европейският съюз планира извънредни мерки за справяне с препускащите енергийни разходи на бизнеса и на домакинствата. Идеята е да се ограничат в краткосрочен план цените, а в дългосрочен да се промени начина, по който се формират като се прекъсне връзката между газа и електричеството. Официалните представители на правителството бързат да разработят план и той все още няма ясни очертания, защото трябва да се преодоляват сериозни предизвикателства.

Един от проблемите е, че всяка държава има различен енергиен микс - от зависимост от твърди изкопаеми горива до лидер в източниците на възобновяема енергия, така че единен подход не би задоволил всеки. Друг ключов въпрос е кой плаща - държавно финансиране или пари от данъчното облагане на допълнителни печалби на производителите.

Какви "аварии" могат да възникнат и какво биха означавали те?

Таван в испански стил

Испания и Португалия са първите, които отстъпиха от правилата за справедлива конкуренция на Европейския съюз и въведоха лимит върху природния газ, за да намалят цените на електроенергията. Антитръстовата комисия на ЕС обяви, че мярката ще е под формата на безвъзмездна помощ за производителите на енергия, като плащането трябва да финансира част от разходите им за гориво.

Основната пречка е, че по-ниските цени могат да доведат до по-голям износ на трансгранична база до държави като Франция. И би било по-добре, ако таванът е зададен на ниво ЕС и с по-висока ефективност в страни, които използват повече газ за централите си. Директната интервенция на пазарите също не е популярна сред търговците.

Лисабон обяви неотдавна, че системата на лимити е свалила средните цени с около 17% под пазарните стойности без подобен механизъм. 

Данъчно облагане на допълнителните печалби

Заради рекордно високите цени производители на енергия реализират тлъсти печалби, които привличат вниманието на европейските политици. Лондон вече обложи с данък допълнителните приходи на петролните и газовите фирми, но не разшири валидността им и за електрическия сектор. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предлага краткосрочен налог на "извънредните" печалби на енергийните компании.  

Тук проблемът е как да бъдат дефинирани въпросните свръхпечалби. Освен това високите цени засягат европейските енергийни дружества по различен начин. Например, германският "Унипер" се нуждае от масивна държавна спасителна акция, защото се бори да плати за газовите доставки, заместили орязаното руско синьо гориво. 

Според анализатори, мерките вероятно ще включват и данъци върху извънредните приходи и в този случай енергийните фирми могат да реагират с намаление на производството, създавайки сериозен риск за по-нататъшно задълбочаване на енергийната криза.

Разделяне на енергийните източници

Гърция предлага да се ограничи влиянието на природния газ върху цените на енергията чрез отделяне на производството на възобновяемите източници и на атомните централи в отделен пул от газа и другите изкопаеми горива. Това означава по-ниски приходи от чиста енергия заради по-ниските разходи за производството й. 

Намаляване на търсенето

Европейският съюз вече се съгласи доброволно да ореже газовото потребление с 15%, но могат да се вземат и още мерки за координиране на редукцията.

Ограничаване на вносните цени

Италия отдавна призовава за ценови лимит на газовия внос от Русия, който да помогне за овладяване на растящите енергийни разходи. Държави като Германия обаче, която е водещ вносител на руската суровина, е скептично настроена и освен това подобен ход изисква и съгласието на Москва. Вашингтон настоява за подобен таван на руския суров петрол, но той също се натъква на сериозни препятствия.

Решаване на проблемите на възобновяемите източници

Много вятърни и соларни проекти вече имат дългосрочни договори да продават енергия на фиксирани цени. Онези, които нямат, могат да реализират високи печалби когато котировките са високи, но се сблъскват и със сериозни рискове. Сред тях са вероятността цените да паднат до нулата при прекалено много доставчици на слънчева и вятърна енергия - нещо, което ще стане все по-често срещано когато нови производители се включат онлайн.

Отделянето на възобновяемите източници от пазара на природен газ ще устрои повечето производители и инвеститори, ако стане по схемата договори срещу диференцирани субсидии, които фиксират цените. Това ще помогне за стабилизирането на енергийните ставки под сегашните им равнища и ще осигури гаранции за бъдещи инвестиции.

Отделяне на природния газ

Правителството на Великобритания обмисля промени на енергийния пазар на едро, които да не позволяват високо колебливите газови разходи да формират цената на енергията, произведена от по-евтините възобновяеми източници. И също да насърчават потребителите да ползват енергия от мрежата когато търсенето е по-слабо или предлагането се повиши. Сред опциите за отделяне на синьото гориво е отделен пазар за чиста енергия, както и регионални цени.

Във всички случаи, промяната на начина за определяне на цената на енергията ще е изключително трудна. Сред най-големите рискове са нежелателните последствия или отблъскването на бъдещи инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във