Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ОПАСНОСТ НАДВИСНА НАД СИТИГРУП

Бордът на Ситигруп е провел на 21 ноември специално съвещание, за да обсъди по-нататъшните си действия след провала на усилията на главния изпълнителен директор Викрам Пандит да върне доверието на инвеститорите и да спре спадът на котировките на акциите. Според пожелал анонимност източник срещата е била ръководена от председателя на борда Уин Бишъф и от независимия директор Ричърд Парсънс.
Ситигруп, която дълго време бе най-голямата банка на САЩ с пазарна капитализация от 274 млрд. щ. долара към края на 2006-а, приключи борсовата си търговия на 20 ноември с оценка около 26 млрд. щ. долара (под 5 щ. долара на акция) и падна до пето място в местната банкова класация след Ю Ес Бенкорп от Минеаполис. Това се случи въпреки оповестения през седмицата план на Пандит да съкрати разходите с цената на елиминирането на 52 хил. работни места и след поредния жест на принц Алуалийд бин Талал от Саудитска Арабия да купи акции на щатската кредитна институция, за да възстанови дела си от 5% в нея.
Говорителят на Ситигруп Кристина Прето отказа да коментира сбирката на борда. Тя просто повтори официалното изявление на компанията от Ню Йорк, че притежавамного силна капиталова и ликвидна позиция и уникален световен франчайз. Извън капиталовата инжекция за 25 млрд. щ. долара от щатското финансово министерство по Програмата за подпомагане на закъсали активи (TARP) банката има поне 50 млрд. щ. долара капитал над изискванията на финансовите регулатори за добре капитализирана институция. По оценка на анализатори пък Ситигруп е интегрирана до такава степен в световната финансова инфраструктура, че е почти невъзможно правителството на САЩ да я остави да фалира.
Междувременно Пандит и трима заместник директори, които миналата седмица купиха около 1.3 млн. акции на групировката като жест за доверието си в нея, вече имат загуби на хартия. Пандит е придобил 750 хил. книжа при средна цена 9.25 щ. долара всяка и при приключването на борсовата търговия на 20 ноември е олекнал с 3.41 млн. долара. Все пак преобладаващото мнение на експертите е, че борсовите продажби са по-скоро емоционален, отколкото рационален акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във