Банкеръ Daily

Финансов дневник

Опашка се вие пред БНБ заради специална монета от 10 лева

Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ, за да се сдобият безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство, предаде  БГНЕС.

Банката отвори своите каси в 8:30 ч. В нея се пускат малки групи от хора от по десетина души, за да не се създава стълпотворение в огромния банков салон. 45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че причината за забавянето е била техническа, но вече е отстранена.

Сребърната възпоменателна монета с частично позлатяване е с номинална стойност 10 лева и ще бъде издадена в тираж от 3000 броя. Тежи 20 грама и е с диаметър 40 мм. В позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, а от обратната страна в позлатения кръг е изобразено логото на Българското  председателство. Монетата ще се продава на касите на БНБ и Дружеството за касови услуги в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв.

Разменната монета с номинална стойност от 2 лева излиза в тираж от 500 000 броя. Тежи 9 грама и е 26 мм в диаметър. В центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с  цифрата „2“, набраздена с линии, а от обратната страна във вътрешния кръг е изобразено логото на Българското  председателство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от Министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във