Банкеръ Daily

Финансов дневник

Онлайн магазините няма да издават касови бележки при покупки с банкови карти

Онлайн магазините не са задължени да издават касови бележки при покупки с банкови карти, реши на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси в четвъртък (10 октомври), след като прие пакет изменения в данъчното законодателство за 2020 година.

В момента при продажби, по които се извършват плащания с кредитна или дебитна карта, се изисква регистрирането и отчитането с касова бележка. Сега се прави разграничение между присъствено и неприсъствено плащане с банкова карта, като за второто няма да се изисква издаването на хартиен фискален бон.

Измененията предвиждат продажбата да се отчита чрез електронен документ, издаден от компютърна програма. След това данните ще постъпват в Националната агенция по приходите. Тепърва обаче с премени в Наредба Н-18 ще се определи какъв точно да е документът, както и каква информация да съдържа. 

Целта на промените е да се улеснят онлайн магазините. В момента много от тях се отказват да приемат картови плащания през виртуални ПОС терминали и изпращат поръчките с пощенски паричен превод, т.е. плащане в брой на куриера.

В същото време обаче измененията в законодателството задължават доставчиците на платежните услуги да подават справки в НАП за броя и стойността на транзакциите по платежна сметка, извършени чрез виртуален ПОС терминал.

Приходната агенция ще изисква и информация за откритите и закрити фирмени банкови сметки от търговските банки, клоновете на чуждестранни банки, както и всички други доставчици на платежни услуги да предоставят информация на НАП за откритите или закритите от тях банкови сметки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във