Банкеръ Daily

Финансов дневник

Онлайн банков кредит - алтернатива на "бързите заеми"?

Все повече банки извеждат кредитирането на дребно извън клоновете си и насърчават своите клиенти да кандидатстват онлайн. Основното разбиране е, че когато става дума за сума, която е по-малка от стандартния потребителски кредит, онлайн кандидатстването е доста по-удобно и за клиента, и за кредитната институция.

По-малките суми спрямо стандартния потребителски заем предполагат търсене на средства най-много до 10 000 лева. Освен тези вариации в размера, доста гъвкав е и срокът за издължаването, като в повечето случаи то се извършва за няколко месеца или до две години. Банките съветват към подобен продукт да прибягват по-скоро хора, търсещи бързо финансиране и на които не са им необходими големи суми в бъдеще, а просто искат да закърпят бюджета си до получаване на заплата, пенсия или друг очакван приход.

Едно от удобствата в случая е, че кандидатстването отнема много малко време, а парите стигат до кредитополучателя бързо. Освен това не се налага висене по опашки и излишно попълване на документи. В онлайн платформата кандидатът попълва данните от личната си карта и посочва телефон или имейл адрес, на който да получи известие дали е одобрен. Останалото като е работа на кредитните консултанти на банката. Те правят проверка в Националния кредит регистър, както и в НАП и НОИ дали лицето е осигурено и има трудов договор.

С предлагането на онлайн кандидатстване и по-олекотена процедура банките очевидно се опитват да си върнат територията, която им бе завзета от т.нар. фирми за бързи кредити. В продължение на години те отнасят най-много критики заради размера на лихвите и таксите, които начисляват. Често те са в пъти по-високи от предлаганите от банките.

Ще припомним, че през 2014 г. бяха въведени промени в Закона за потребителски кредит, чиято цел бе да прекратят лошите практики за прекомерно високи лихви и такси. Поставен беше таван на Годишния процент на разходите (ГПР), който не бива да надхвърля пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения по кредита. Въпреки това, както "БАНКЕРЪ" посочи в публикацията си "Бързите кредити превръщат закона в швейцарско сирене" от 31 юли т.г., в договорите за заем от небанкови институции има и други капани. Например някои критерии за обявяване на предсрочно погасяване, начисляване на такси и комисиони извън законоустановените, както и кратките срокове и невъзможни условия за осигуряване на поръчител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във