Банкеръ Weekly

КФН предупреждава:

OneCoin е опасна за вашето финансово здраве

Комисията за финансов надзор информира на 10 октомври тази година с кратко съобщение потенциалните инвеститори и потребителите в интернет, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с виртуалната валута OneCoin, не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари. И че тези нови платежни средства засега не са признати у нас и не се третират като финансов инструмент по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти и спрямо тях не трябва да се прилагат изискванията му, пишат от КФН.

Потенциалните инвеститори и потребители трябва да имат предвид, че инвестицията в такива „криптовалути”, които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. При изпадане в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите, предупреждава надзорната  структура, ръководена от Стоян Мавродиев. Европейските банкови институции също не са спокойни. Те вече призоваха финансовите институции на Стария континент да не приемат биткойни и други виртуални валути, докато операциите с тях не бъдат регулирани със специфични правила. В свое комюнике Европейският банков орган - ЕБО (European Banking Authority - EBA), чиято централа се намира в Лондон, отправя съвети към властите за национален надзор "да разубедят финансовите институции да купуват, държат и продават виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според ЕБО, който координира действията си с Европейската централна банка (ЕЦБ) и с европейските финансови регулаторни власти, "рисковете (свързани с виртуалните валути) превишават облагите", които могат да дойдат например от бързината или от икономичния характер на транзакциите. Рисковете са свързани най-вече с "прането на пари или с други финансови престъпления", отбелязва ЕБО.

Изненадващо или не, но създателят и пропагандаторът на OneCoin e от български произход, и то жена. Името й е Ружа Игнатова и ако направите бърза справка в Google, ще откриете, че то фигурира основно в светските сайтове. През 2014 г. например тя е обявена за "Бизнес дама на годината" (конкурс, организиран от Евгени Минчев), а преди няколко месеца стана собственик на легендарния ресторант „Крим“ или „Руският клуб“, както го знаят софиянци. Справка в Търговския регистър показва, че Игнатова е вписана като управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне пет фирми.

Напоследък г-жа Игнатова е заета с организирането на събития в Близкия изток и в Азия, чрез които промотира проекта си OneCoin. Тези събития са представени в официалния You tube канал на OneCoin като бляскави форуми с хилядна публика, съобщава Questona.com. В едно от клипчетата за събитие в Дубай се вижда хилядна тълпа, която внимателно слуша и приветства г-жа Игнатова, докато представя възможностите за бързи и сигурни печалби с „нейната“ валута. ):

Криптовалутите по цял свят заварват надзорните органи „по бели гащи“. Рядко някой се наема да предупреди за нещо нередно, камо ли за пирамидална структура.

Нарастващата популярност на биткойн привлече на сцената и хора, които искат да осребрят интереса към криптовалутата, предлагайки собствени алтернативи на биткойн със съмнителни качества. Една от тези „криптовалути“, както я наричат създателите й, е уанкойн (OneCoin). На сайта си ОneCoin се рекламира като компания, която предлага „не само криптовалута, но и цялостна концепция, която да я превърне в лидер в света на криптовалутите“. Към момента основният продукт на компанията (или поне това, което е изложено в секцията „Продукти“ в нейния сайт onecoin.eu) са платени пакети за обучение за търговия с виртуални валути и конкретно - с уанкойн. Тези пакети, освен че се предполага да превърнат търгуващия с тях в гуру на виртуалните валути и да му позволят да натрупа „неограничени приходи“, дават възможност да се печели от всички новопривлечени инвеститори в уанкойн или да станат привърженици на „концепцията One“.

Засега е ясно едно - фактите говорят, че от биткойни се печели много. Хората от Questona.com са направили сметки, които показват, че ако в средата на 2010 г. са  някой е инвестирал 1000 долара в биткойн, днес те бяха нараснали до над 3 млн. долара по текущи цени на криптовалутата. А пък ако биткойните са били продадени в края на 2013 г., когато тяхната цена достигна пик, сега инвестираната сума щеше да е набъбнала до 14 млн. долара. И точно тук OneCoin има проблем, защото репутацията й сред биткойн общността съвсем не е добра. Компанията често получава обвинения за непрозрачност и за липса на достатъчно информация за нейния продукт. А някои от критиците й директно я наричат финансова пирамида. Още през септември 2014 г. специализираният сайт за мрежов маркетинг и измами behindmlm.com обяви компанията за пирамида. С нарастването на популярността на уанкойн (на сайта си компанията твърди, че в мрежата й вече са се включили над 300 хил. души) започнаха да се множат  и критичните коментари срещу нея.

Сред крайните противници на валутата на г-жа Игнатова е Централната банка на Унгария, която в началото на юни тази година я обяви за финансова пирамида. Така сви потенциалните инвеститори до една шепа богаташи с крайно рисково поведение.

Българският отговор

Българските власти, с изключение на краткото съобщение на КФН, предпочитат да си мълчат. От централната банка и от Министерството на финансите любезно ни отказаха коментар. Но разплащането с биткойни набира сериозна скорост и в България. Потребителите вече могат да открият редица обекти в страната, които приемат електронната валута като легитимно разплащателно средство. В София например има седем обекта, които приемат такива плащания. За да се влезе във връзка с тях, е достатъчно да се кликне върху България на световната карта на тези обекти на адрес Coinmap.org. Става дума за Amara Lighting, Cloudware, MEM Services, My Taste, Superbithost.com, Offshore Hosting solutions, Timepoint, VPS Hosting. Още преди две години най-големият портал за споделено пазаруване у нас вгради в платформата си възможност за разплащане с електронните пари. Grabo вече предлага на потребителите си възможност да закупуват ваучери, като използват биткойни.

Националната агенция за приходите, за която важно е облаганетто на дохода, а не неговият произход, се самосезира още миналата есен. Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), съобщи НАП. Как обаче се облага този доход? Според приходната ни агенция доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Облага се само печалбата. Това приравнява биткойн със сделките на валутния пазар. Но има една съществена разлика - цената на придобиване. Съгласно чл.33 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица цената на придобиване е нула, "когато няма документално доказана цена на придобиване, включително и за имущество, придобито по дарение, или за акции и дялове, получени при разпределение на печалба или друг източник на собствен капитал". Биткойните могат да се купят, но по-често се "копаят", което е свързано с разходи за електроенергия и за амортизации на компютърно оборудване. Но е спорно как НАП ще погледне на подобно "доказателство" за цената на придобиване. От указанието на приходната ни агенция, което не държи сметка за тази разлика, следва да се разбира, че ако човек е купил биткойн за 250 долара и ги е продал за 500 долара, ще бъде в по-благоприятна позиция от този, който продава за същата цена собствените си биткойни, чиято цена на придобиване НАП вероятно ще приеме за нула. Това създава неравнопоставеност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във