Банкеръ Daily

Финансов дневник

Омикрон може да удари икономиките и да покачи още инфлацията

Омикрон вариантът на Ковид може да навреди на перспективите за глобален растеж, като същевременно повиши допълнително цените, заявиха в понеделник рейтинговите агенции Fitch Ratings и Moody's. Оценките им се базират на разпространената от СЗО информация, че вариантът Омикрон носи много висок риск от нарастване на ковид инфекциите.

"Вариантът Омикрон крие рискове за глобалния растеж и инфлацията, особено тъй като идва в период на вече проблемни вериги на доставки, повишена инфлация и недостиг на пазара на труда", казват от Moody's, цитирани от "Ройтерс".

От агенцията твърдят, че новият ковид вариант вероятно ще удари и пътуванията за предстоящите празници. 

"Ако новият вариант повлияе на апетита към глобалния пазарен риск, това би предизвикало допълнителен финансов стрес за емитентите на дълг. Например страните с развиващи се пазари, които разчитат на заеми от международния пазар, могат да бъдат изправени пред повишени рискове за рефинансиране", уточнява експерт от рейтинговата агенция.

От Fitch Ratings казват, че е твърде рано да се включат ефектите от варианта на коронавирус Омикрон прогнозите за икономическия растеж, тъй като тепърва трябва да се разбере повече за неговата преносимост и тежест.

„В момента вярваме, че друг голям, синхронизиран глобален спад, като този, наблюдаван през първата половина на 2020 г., е много малко вероятен, но нарастването на инфлацията ще усложни макроикономическите отговори, особено ако новият ковид вариант се утвърди“, казват от Fitch.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че вариантът Омикрон крие рискове за постигане на стабилни цени и максимална заетост в САЩ - две ключови цели пред ФЕД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във