Банкеръ Daily

Финансов дневник

Омбудсманът: Не вярвам на нищо за КТБ!

След като беше позволено на Корпоративна търговска банка й да купи банка "Виктория", може да се предполага, че преди това е направен подробен одит на състоянието на банката. Малко след сделката обаче тя беше поставена под особен надзор, коментира пред БНР омбудсманът Константин Пенчев.

"Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи, а след 4 месеца мълчание от страна на БНБ изведнъж се оказа, че това не е банка, а черна дупка. "Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка", попита омбудсманът.

Според чл. 36 от сегашния закон за кредитните институции, Централната банка е длъжна да отнеме лиценза на финансова институция, която до 5 дни не е успяла да изплати дълговете си поради проблеми в ликвидността. Това действие се предприема, ако се прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще, обясни още Пенчев. Той обаче не вярвал на нищо, което се говори за КТБ. "Толкова много противоречива информация получавахме през последните 4 месеца. Да оставим настрана и тези години, през които банката растеше, и увеличаваше капитала си с протекциите на политиците", коментира омбудсманът.

Константин Пенчев припомни, че няма осъден банкер за кризата през 1996 -1997 година. Според него сега ще има лавина от дела. Една от причините ще е проблемът с изплащането на гарантираните влогове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във