Банкеръ Daily

Финансов дневник

Оманският фонд преговаря с БНБ за оздравяването на КТБ

Оманският фонд преговаря с БНБ за оздравяването на Корпоративна търговска банка, съобщи БТА. Инвеститорите обаче настояват да научат каква помощ могат да получат от държавата, разкриват вътрешни източници от Централната банка. От там коментираха, че предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите - нещо, което БНБ е подчертавала в няколко свои предишни съобщения.

Сега предстои осчетоводяването на изготвените от квесторите на КТБ оценки в доклада на одиторите, като до 31 октомври квесторите трябва да представят в БНБ и съответните надзорни отчети, необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Окончателно решение за съдбата на КТБ обаче ще бъде взето до 20 ноември, предвижда законовата процедура при поставянето на банката под специален надзор. От БНБ коментираха, че според действащото българско законодателство, ако не бъдат заявени инвестиционни намерения за спасяване на КТБ, банката ще трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

По-рано през деня централната банка обяви официално резултатите от одитите на КТБ. В доклада се посочва още и възможността за оздравяване на финансовата институция, но само след промени в законодателството, които новото Народно събрание евентуално да приеме.

Очаква се на 27 октомври ръководството на Централната банка да внесе в Народното събрание обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни до настоящия момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във