Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Оливер Рьогл влезе в управата на банковата асоциация

Общото събрание на Асоциацията на банките в България, което се проведе на 20 март 2018-а, избра за член на управителния си съвет главния изпълнителен директор на "Райфайзенбанк (България)" Оливер Рьогл. Той зае  мястото, което  оваканти  Светослав Гаврийски, след като  излезе в пенсия и освободи поста на изпълнителен директор на "Алианц Банк България". Според устава  на асоциацията в ръководството й могат да участват само изпълнителни директори на банки.  Позиции в ръководните й органи  са недостъпни дори за лица, които са само членове на управителни съвети или съвети на директорите на кредитни институции, както и за членове на надзорните им съвети.

Членовете на общото събрание на АББ,  в което участват представители на всички банки у нас, благодариха на Светослав Гаврийски за работата му като член на УС на професионалната  организация и високо оцениха приноса му за стабилността на банковата система в страната. Ще припомним, че от средата на 1997-а до края на 2003-а Гаврийски бе управител на БНБ и изигра основна роля за налагането и за осъществяването на функциите  на Валутния борд и за стабилизирането на банковия сектор. През лятото 2014-а  той пък  бе човекът,  който при обсъждането в БНБ на възможността за въвеждане на банкова ваканция застана категорично срещу авторите на тази несмислена идея и изрече сакралната фраза: "Вие правете каквото искате. Аз утре отварям банката и ще плащам. И ще изляза по медиите да разкажа какви ги вършите." Тази негова позиция  повлия за обединяването на  банкерите срещу намерението  за евентуално въвеждане на банкова ваканция и тя отпадна като вариант за изход от тогавашната ликвидна криза.

Оливер Рьогл  оглавява  "Райфайзенбанк (България)" от 2013-а. Той е вторият  чуждестранен банкер, който за двадесет и шест годишната история на АББ е избиран в ръководните й органи. Първият бе  Христос Кацанис. През 2003-а той става член на УС на банковата асоциация в качеството му на  изпълнителен директор на ОББ. Тогава Кацанис замества в ръководния орган на браншовата организация друг изпълнителен директор на ОББ - Стилян Вътев. Той подава оставка от УС на банковото сдружение с мотива, че е прекалено ангажиран с делата на управляваната от него търговска банка. Всъщност Вътев напуска, защото е разочарован и уморен от жестоките интриги, които текат по това време между различните групи от  банкови  шефове в асоциацията. А поводът за тях е опитът да се променят правилата в устава й, свързани с  мандатите на членовете на управителния й съвет.

Рьогл ще бъде член на УС на АББ с тригодишен мандат. След като той приключи, може да бъде преизбран и за още един мандат. Когато  изтече и той,  Рьогл ще трябва да направи пауза от минимум една година, преди отново да добие право  да влезе в ръководството на асоциацията. Това правило важи за всички членове на нейния управителен съвет.

Проведеното на 20 март общо събрание на АББ преизбра за втори тригодишен мандат като членове на  управителния си  съвет Петър Андронов - главен изпълнителен директор на „Обединена българска банка“ АД, и Емил Ангелов - главен изпълнителен директор на “Банка Пиреос България”. Останалите членове на УС на АББ, които продължават мандатите си, са Виолина Маринова - главен изпълнителен директор на "Банка ДСК", Левон Хампарцумян - главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", Петя Димитрова - главен изпълнителен директор на Пощенска банка, и Георги Константинов - изпълнителен директор на ЦКП.

Управителният съвет на АББ избра отново за председател на УС на АББ   Петър Андронов. Виолина Маринова запази поста си на заместник-председател.

Общото събрание на асоциацията взе решение да увеличи годишната такса за членство с 1600 лв.  - до 27 100 лева. С 800 лв. е увеличена и встъпителната такса за нови членове. Тези увеличения се налагат поради намаляващия брой на членовете на банковата гилдия, а и заради някои важни ангажименти на АББ във връзка с официални прояви на Федерацията на европейските банки у нас.

 

ТПС Оливър Рьогл

Facebook logo
Бъдете с нас и във