Банкеръ Daily

Финансов дневник

Окончателно: Сами ще избираме коя формула ще даде по-висока пенсия до 2023 г.

Хората ще могат до 1 януари 2023 г. сами да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Това решиха депутатите днес, като приеха на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Промените са предложени от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители. В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите години отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до 31 декември 1999 г. включително. 

"Нито един човек няма да бъде ощетено с нито една стотинка, българските граждани могат да бъдат спокойни", обясни вносителката на предложението Светлана Ангелова и подчерта, че в 6-месечен срок от влизането в сила на промените лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на тези промени, може да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице. Така се гарантира правото на пенсионерите да получат по-благоприятния размер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във