Банкеръ Daily

Финансов дневник

ОИСР предлага преразглеждане на трансграничните данъчни правила

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която определя международните данъчни стандарти, предложи преразглеждане на трансграничните данъчни правила, съобщава Business Insider. Те биха предоставили на правителствата повече правомощия, което ще им позволи да облагат с данъци големите мултинационални компании, осъществяващи бизнес в техните страни. ОИСР публикува предложенията си в консултативен документ днес.

Възходът на големите технологични гиганти, като Google и Facebook, притисна съществуващите данъчни правила до краен предел. Предложението има за цел да попречи на мултинационалните компании да избягват данъците, чрез установяване на техните седалища в страни с ниски налози. В момента компаниите не плащат почти никакви данъци в страни като Ирландия, където имат големи продажби.

По-рано тази година повече от 130 държави се съгласиха да пренапишат данъчните правила, които отговарят на условията от 20-те години на миналия век. На ОИСР бе възложено да представи новите предложения. 

Въпросът за данъчното облагане на големите трансгранични многонационални компании става все по-належащ, тъй като все повече държави предприемат собствени мерки относно данъците върху цифровите компании при липса на глобална сделка. "Настоящата система е в стрес и няма да оцелее, ако не премахнем напрежението", каза ръководителят на данъчната политика на ОИСР Паскал Сен Аман пред журналисти по време на конференция.

Някои държави от ОИСР настояват технологичните гиганти да плащат данък във всички страни, където имат потребители. По-специално Франция гласува по този въпрос, като одобри въвеждането на данък от 3%, който интернет гиганти като Google, Amazon и Facebook ще трябва да плащат на френската хазна. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не реагира добре на новината, като разпореди разследване и посочи, че това е несправедливо насочено към американските компании.

Обединеното кралство предложи подобен данък от 2% през октомври 2018 г., който може да влезе в сила през 2020 г., а сегашният премиер Борис Джонсън изрази подкрепа за идеята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във