Банкеръ Daily

Финансов дневник

Огромният дълг в света подкопава стабилността

Джеръм Хейгли, главен икономист в Swiss Reinsurance.

Десетилетие след последната финансова криза вниманието е твърде фокусирано върху това, което централните банки могат да направят, за да предотвратят нова криза. Това заявиха анализатори на компанията Swiss Reinsurance пред Bloomberg.

Според Джеръм Хейгли, главен икономист в Swiss Reinsurance, трябва да се ограничат притесненията за необходимостта от стимули от страна на централните банки. По думите му по-скоро политиците трябва да съсредоточат усилията си върху засилването на устойчивостта на икономиката, за да може тя да издържа на бъдещи шокове. Това ще изисква структурни реформи и регулаторни промени, които да подпомогнат растежа на капитала на частния сектор, подчерта още Хейгли. Според него огромният дълг в света, растежът на отрицателната възвръщаемост и ниските темпове на растеж подкопават подобна стабилност.

"Всички мислят, че инфлацията е мъртва. Но не е. Имаме инфлация в цените на активите", отбеляза икономистът на Swiss Reinsurance и изтъкна, че пазарите са се превърнали в основните бенефициенти в десетгодишния период след последната финансова криза. Докато световната икономика е нараснала с по-малко от половината от темпото на типичното възстановяване, индексът Standard & Poor's 500, който Хейгли посочва, че обикновено нараства 1.7 пъти през десетилетието след падането му, показва, че рентабилността е нараснала четирикратно от 2009 г. до днес. Джеръм Хейгли прогнозира 35% шанс за рецесия в САЩ. Според него в отговор на следващата глобална рецесия вероятно ще е необходима комбинация от фискална политика и политика на централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във