Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Огромен обир на биткойни

Binance, една от платформите за търговия на биткойни, оповести на 9 март, че нейните клиенти за загубили много пари не вследствие на хакерски щурм, а след фишинг атака, на която са се хванали.

По традиция силно волатилният пазар на криптовалути беше притихнал от началото на март, коментираха играчите на борсата. Bitcoin бавно пълзеше нагоре, наваксвайки февруарските спадове. Изведнъж цената падна рязко до 6.150 долара, коментират те.

Сривът от ниво над 10 долара наблюдателите свързаха с новините за все по-рестриктивни регулации за криптовалутите, както и със слуховете за хакерски атаки срещу притежателите им.

Базираната в Китай борса за търговия с криптовалути Binance първа регистрира срива, след като доста клиенти сигнализираха, че сметките им са изпразнени. От борсата обясниха случилото се не с хакерска атака, а с "добре координирана фишинг атака", която е успяла да пробие а

втоматичната й система за управление на риска. Стана ясно, че източването на сметките е станало след източване на лични данни чрез фалшива версия на официалния сайт на борсата. След това крадците са използвали откраднатите сметки на клиентите, за да манипулират цената на валута, наречена Viacoin, и да изсмучат печалбите в няколко сметки под техен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във