Банкеръ Daily

Финансов дневник

Одобрените от БНБ промените в устава на ББР ще бъдат публично оповестени

Не са правени постъпки за промени в устава на „Българска банка за развитие“ за увеличение над 5 млн. лева на максималния размер на финансиране на компаниите. Това каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, по време на петъчни парламентарен контрол в отговор на питане от депутатите Йордан Цонев, Петър Чобанов и Байрам Байрам.

Новата стратегия на банката се фокусира върху подпомагане на малки и средни предпрития, без да се влиза в конкуренция с търговските банки в страната. И там, където те не могат да го направят.

Заварените над 1 млрд. лева проблемни кредити са причината за тежкото финансово състояние на „Българска банка за развитие“, отбеляза Лорер. Затова и има огромни провизии за осем кредита, които са особено големи и особено проблемни.

Лобистки интереси няма. Банката работи само в полза на малките и средни предприятия, допълни министърът.

Промени в устава са поискани само заради многомилиони кредити, отпуснати до момента, в търсене на възможности за изчистването им. Когато те бъдат одобрени от Българска народна банка, те ще бъдат публично оповестени, категоричен бе министър Лорер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във