Банкеръ Daily

Финансов дневник

Одобрение на планове за икономическо възстановяване само при ясен краен получател на средствата

Европейската комисия няма да одобрява плановете за икономическо възстановяване, в които липсва яснота за крайните получатели на средствата от бюджета на Европейския съюз. Това съобщава БТА, като цитира говорителя на комисията по повод призива на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент да не бъдат осигурявани средства по плана на Унгария.
Унгарският план за икономическо въдстановяване все още не е одобрен, твърди говорителят.

Съгласно условията за утвърждаване на тези документи, държавите трябва да предвидят способи за проследяване на финансирането, така че да бъде сигурно получаването на средствата от онези, посочени в плановете. Ако тези способи са недостатъчни, плановете няма да получат одобрение, пояснява говорителят.
Освен това Еврокомисията има право на проверки на място на изпълнението на проектите, за да се увери включително в това, че тези проекти не са финансирани едновременно от няколко европейски програми.

Говорителят отбелязва и това, че държавите ще бъдат задължени да събират данни за страните по сключваните договори, техните подизпълнители и крайните получатели на сумите, и да ги предоставят при поискване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във