Банкеръ Daily

Финансов дневник

Одитът на Корпоративна търговска банка е опорочен?

Вложители в банката смятат, че един от одиторите е бил в конфликт на интереси

"Одитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е опорочен, защото има сериозен конфликт на интереси. Имаме информация от БНБ, че одиторите са били принудени да увеличат обезценката до 4.5 млрд. лева". Това заяви в ефира на TV7 вложителката в КТБ и член на организацията "Ние, гражданите" Вера Ахундова.

По нейни думи управляващият съдружник в "Делойт одит" Силвия Пенева е била в тежък конфликт на интереси по отношение на КТБ.

"Открихме сред клиентите на банката дамата Силвия Пенева, която е съдружник на одиторската фирма "Делойт", която е една от трите, ангажирани с извършване на оценката на банката. Възмутително в случая е, че г-жа Пенева е внесла документи при квесторите за извършена цесия и на 21-и цесията е осчетоводена. Това означава неимоверен конфликт на интереси. Тази дама, или фирмата, която управлява не е трябвало да участва в този одит", обясни още Ахундова.

По думите й, ако БНБ е знаела, то това означава, че Централната банка е имала инструмент за натиск по отношение на одита.

По информация на Ахундова оценките за загубите са варирали между 800 млн. и 1.2 млрд. лв., а не както обяви БНБ - за 4.2 млрд. лева. "Били са принудени, докладът е бил върнат, за да се увеличат обезценките до 4,2 млрд. лв.", категорична е Ахундова.

"Ако това е вярно, означава, че цифрата не е 4.2 млрд. лева, а е била допълнително направена", заяви от своя страна икономистът Христина Вучева.

Според нея фрапиращото в случая е, че на заседанието на временната бюджетна комисия е било официално заявено от БНБ и самият квестор, че не са осчетоводени цесиите. "Сега виждаме документ, че на това лице, което е пряко свързано с квесторите и с проверката, която прави БНБ, че цесията е осчетоводена", възмути се Вучева.

"Това е нарушение на професионалната етика, за надеждността на направените оценки, очевиден конфликт на интереси, който опорочава всички оценки на трите одиторски фирми, тъй като те са работили заедно", коментира Ахундова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във