Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Одиторският надзор пред промяна

Единственият кандидат за председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, професор Огнян Симеонов, бе изслушан в четвъртък (31 май) от Комисията по бюджет и финанси в парламента. Той очерта перспективите пред надзорния орган и слабостите, които в момента ограничават дейността му. 

"Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори приключва втория си мандат, а навлезе в него  без достатъчно опитност. Кризата с КТБ промени тази ситуация - Комисията рязко повиши своя капацитет и успя да се превърне във важен дисциплиниращ орган", заяви Огнян Симеонов. В изказването му прозвуча и мотивът, че  именно случаят с фалиралата банка е разклатил общественото доверие към одиторската професия. 

Припомняме, че преди време стана сериозен скандал около заверката, която одиторската компания "Кей Пи Ем Джи" бе направила на балансите и отчетите на КТБ. Този случай бе обект на специално разследване от  Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, което завърши с противоречиви резултати.  

Един от основните проблеми пред одиторския надзор според бъдещия председател на Комисията е големият интервал  във времето, с който се работи - средно около две години. Симеонов бе категоричен, че е нужно да се намери начин за рязкото му свиване, особено що се отнася до одита на финансовите пазари.

Друг ключов момент в работата на надзорния орган е преминаването към диференциран подход към различните одити спрямо тяхната значимост, смята Симеонов.

"Този подход, който в момента се прилага, трябва много решително да бъде допълнен. По инерция ние прехвърлихме усилията към  не толкова значими одитни ангажименти и практики", обясни той. Бъдещият шеф на одитния надзор подчерта, че за да се тръгне в тази посока - към сериозните проверки, но е нужно и съгласуване на действията с Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

"Комисията започна своя мандат много неуверено, особено по отношение на  задължителния финансов одит. След изменения в европейската директива ситуацията рязко се промени", припомни Симеонов. Според него след промените  полето на автономните правомощия на Комисията съществено се е разрешило. 

"Въпросът за крайната отговорност на Комисията трябва да бъде решен с компетентност и обективна преценка, в диалог със заинтересованите страни", смята той.

Професор Огнян Симеонов е известен в професионалните среди на счетоводителите и одиторите , както и сред академичната общност. От 2002-ра до 2016-а  е бил заместник-декан и декан на факултета "Финансово-счетоводен" на УНСС, ръководител на катедра "Финансов контрол", както и заместник-ректор на УНСС. Освен това Симеонов е бил член на Консултативния комитет на председателя на Сметната палата, на одитния комитет на Министерството на финансите, на Фонд "Земеделие" и на Българския енергиен холдинг. 

Кандидатурата му е внесена от парламентарната група на ГЕРБ, а след изслушването на Огнянов депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че левицата ще я подкрепи. Всичко това е сериозна гаранция, че ще бъде избран за шеф на надзора над одиторите.

Очаква се Комисията за бюджет и финанси да изготви доклад и да предложи проект на решение за избора на новия председател. Според Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси кандидатурата, му ще бъде представена  за обсъждане в пленарната  зала през следващата седмица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във