Банкеръ Daily

Финансов дневник

Очакванията за растежа на икономиката слабо се подобряват

Избухването на пандемията от COVID-19 предизвика мащабни социални смущения и безпрецедентни икономически предизвикателства, с неизбежно въздействие върху финансовия сектор. Рисковете в световен мащаб по отношение на ликвидността и платежоспособността във финансовия и реалния сектор, се увеличиха значително.

Очакванията на финансовите посредници за растежа през последното тримесечие на тази година слабо се подобряват. Това четем в последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите "Финансов сектор: оценки и очаквания", което отразява техните оценки и очаквания, произтичащи от ситуацията с глобалната пандемия COVID 19. Финансовите посредници очакват забавяне на спада на българската икономика през последното тримесечие на годината. Те предвиждат и леко повишение на инфлацията през четвъртото тримесечие, а заетостта да продължи да намалява. 

Общата балансова оценка е малко по-висока, като болшинството отговори сочат запазване или забавяне на спада. През август, септември и октомври показателят за бизнес климата последователно леко се подобряваше въпреки растящите опасения от нова вълна на пандемията и риск от налагането на ограничителни мерки в редица страни и у нас. В същото време консенсусните прогнози на международни институции като МВФ, ОИСР и ЕК показват очаквания за относително по-малък спад на българската икономика спрямо останалите държави от ЕС и други ключови икономики.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във